Izetbegović: Zoran Tegeltija mandatar za predsjedavajućeg Vijeća ministara

E. H.
Izetbegović: Zoran Tegeltija mandatar za predsjedavajućeg Vijeća ministara
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Stranačke konsultacije u Sarajevu

Predstavnici bh. stranaka danas su u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu održali konsultacije o formiranju državne vlasti. Domaćin sastanka bio je Milorad Dodik.

U delegaciji SNSD-a još su bili i Nikola Špirić, Nikola Radmanović i Staša Košarac. Delegaciju SDA predvodio je Bakir Izetbegović, uz kojeg su bili još i Denis Zvizdić i Adil Osmanović, a Našu stranku predstavljali su Peđa Kojović i Sabina Ćudić. Tu su još i predstavnici SDP-a Nermin Nikšić i Saša Magazinović, a SDS je predstavio Vukota Govedarica. 

Iz zgrade Predsjedništva prvi je izašao Bakir Izetbegović koji je novinarima kazao da je Zoran Tegeltija mandatar za predsjedavajućeg Vijeća ministara. On je istakao da ipak treba sačekati sa formiranjem vlasti dok Centralna izborna komisije (CIK) ne donese odluku o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH.

Kazao je kako je izvjesna koalicija pobjednika SDA-HDZ-SNSD, ali da je potreban i četvrti partner koji bi mogla biti "ljevičarska stranka", kao što su DF, Naša stranka i SDP.

Potom su završene i konsultacije s delegacijom SNSD-a. Predstavnici ove stranke Nikola Špirić i Staša Košarac nisu bili raspoloženi za davanje izjava novinarima.

"Prije svega raduje me što su članovi Predsjedništva sjeli da razgovaraju. Izrazio sam svoje očekivanje da će novi predsjedavajući Vijeća ministara biti Srbin iz RS-a", kazao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

"Orijentirani smo za saradnju sa svima, a prije svega o onim stvarima koje su dobre za RS. Vjerujem da će Savjet ministara biti uskoro formirano. Nije usaglašeno ime predsjedavajućeg, ali je usaglašena nacionalnost", pojasnio je Govedarica.

U međuvremenu je u zgradu Predsjedništva BiH stigao i lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Član predsjedništva PDP-a Nenad Vuković kazao je da je PDP interesovalo da li će predsjedavajući biti Srbin.

"Došli smo spremni na prijedlog da to bude Zoran Tegeltija. Ali, danas smo čuli da to nije definitivno, jer prvenstveno nije izgrađena većina na državnom nivou", kazao je Vuković.

Predsjednik SDP Nermin Nkišić istakao je da je Bh. blok danas učestvovao u konsultacijama.

"Upoznati smo da postoji formirana parlamentarna većina u Parlamentu BiH. Kao i neki principi na kojima će se raditi. Bh. blok neće učestvovati u tome dok se ne donese odluka o popunjavanju Doma naroda. Tek nakon toga Bh. blok bi bio spreman da razgovara, pritom ne želimo otežati formiranje Vijeće ministara", pojasnio je Nikšić. 

Sabina Čudić nakon sastanka kazala je da je evidentno da su se iskristalisala dva bloka.

"Jedan je Bh. blok, a drugi čine SDA, SNSD i HDZ. Međutim ta dva bloka donekle isključuju jedan drugi", istakla je Čudić.

Predsjednik SBB Fahrudin Radončić kazao je da SBB nije interesant u državnoj vlasti.

"Vijeće ministara treba što prije formirati. Interesiralo nas je na čemu će raditi Vijećeministara u narednom periodu. Treba što prije završiti priču kad je riječ o odluci CIK-a, kako bi vlast funkcionirala po vertikali", istakao je Radončić.

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka kazao je da će se Nezavisni blok ponašati odgovorno.

"Ovo je naša država i trebamo voditi odgovornu politiku, raditi da ova država dobije odgovornu vlast i stabilne investicije. Pregovarat ćemo o učešću u vlasti", kazao je Šepić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da u Predsjedništvu postoji konsenzus po pitanju EU.

"To nije slučaj za NATO, RS nije spremna da ide dalje. Kad je riječ o Vijeću ministara, postoji konsenzus da predsjedavajući bude Srbin. SDA smatra da na državnom nivou treba proširiti koaliciju", istakao je Dodik.

Dodao je da država treba stabilnu vlast kako bi se nastavilo s razvojnim projektima.

"U narednim danima Predsjedništvo će donijeti odluku, ali stvoreni su uslovi da to bude Zoran Tegeltija", naglasio je Dodik.

Komentarišući činjenicu da se na današnjim konsultacijama nisu pojavili predstavnici HDZ, Dodik je istakao da je to pravo svake političke opcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije