Novi udar iz RS-a na državu: Cvijanović najavila da će 'neposlušne' slati u zatvor

E. Halimić
Novi udar iz RS-a na državu: Cvijanović najavila da će 'neposlušne' slati u zatvor
Foto: Fena / Dodik, Cvijanović, Višković

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se najavljenim izmjenama Krivičnog zakona ovog bh. entiteta, kojima će biti propisana zatvorska kazna za sve koji ne poštuju odluke organa RS, želi uvesti red jer je prirodno da onaj ko dolazi iz Republike Srpske usaglašava stavove sa njenim institucijama.

Politički analitičar Srđan Puhalo kazao je za Radiosarajevo.ba da ovo sve ovo vodi ka eliminaciji BiH kao političke zajednice, političkog društva, odnosno da se ukine bilo kakvo djelovanje na nivou države, jer ovim država postaje puki izvršilac onog što žele entiteti, a prvenstveno RS.

„Na ovaj način gube smisao izbori na nivou Bosne i Hercegovine, jer pobjednik na nivou Republike Srpske diktira politiku. Stoga nam onda nam ne trebaju ni poslanici ni političari na nivou države, već trebaju obični radnici koji će se striktno držati uputa koje dolaze iz Narodne skupštine ili Vlade RS. Ovdje se pod floskulom političkog jedinstva obesmišljava bilo kakva politička aktivnost na nivou BiH“, smatra Puhalo.

Dodaje da je na prvi pogled to logično, ali to je samo interpretacija politike SNSD-a.

„Ovo je poruka da prosto ne postoji Bosna i Hercegovina, već postoje entiteti koje BiH mora slušati i mora im se podrediti, te da je glavna borba ustvari da se kontrolira entitet. To je procjena SNSD jer u ovom trenutku mogu da kontroliraju entitet. A pokušavaju da se osiguraju kako im se ne bi desila ista situacija kao na prošlim izborima“, naglasio je Puhalo.

Istakao je da na ovaj način se cijeli nivo BiH spušta na nivo činovnika koji će izvršavati ono što se naredi iz Banja Luke.

„SNSD je svjestan da vedri i oblači u RS i na ovaj način sprječava bilo koju mogućnost pobune predstavnika na državnom nivou i obesmišljava izbore na državnom nivou“, zaključio je Puhalo.

Politički analitičar Srećko Latal za naš portal kazao je da ono što vidimo u RS već dugi niz godina je vrlo jaka centralizacija moći u rukama SNSD.

„Ove zadnje najave nemaju previše smisla jer je RS predstavljena na državnom nivou na odgovarajući način. U svakom slučaju sve što se posljednjih godina dešavalo u RS bilo je uz pristanak SNSD i gospodina Milorada Dodika. Ova najava bi u suštini se mogla objasniti time da SNSD pokušava da osigura da ako jednog dana ponovo izgubi većinski udio u predstavnicima RS na državnom nivou, da ipak može da kontrolira dešavanja kroz institucije entiteta“, naglasio je Latal.

Dodao je da to u suštini nije dobro jer se stvara mogućnost konfuzije između nivoa vlasti.

„Što smo donekle vidjeli u prethodne četiri godine, a šta SNSD želi da spriječi“, istakao je Latal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije