Cvijanović kritizira izjavu Crnadka o 'korpulentnom Egipćaninu'

Radiosarajevo.ba
Cvijanović kritizira izjavu Crnadka o 'korpulentnom Egipćaninu'

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović tvrdi da je neozbiljna ocjena ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnadka da Egipćanin Tariq el-Sawah, koji je iz zatvora u Guantanamo Bayu prebačen u BiH, ne bi trebalo da predstavlja sigurnosnu prijetnju po zemlju.

"Mislim da je neozbiljno da bilo koji ministar, koji je politička figura svugdje, pa tako i kod nas, daje bilo kakve sigurnosne procjene ili ocjene ličnosti, pogotovo ličnosti koje su u prethodnom periodu označene kao neko ko je vezan čvrsto za Al-Kaidu ili njenu strukturu. To je neozbiljno i nedoraslo", ustvrdila je Cvijanović u izjavi novinarima u Banjoj Luci. 

Jedan od najpoznatijih zatvorenika u Guantanamo Bayu, korpulentni Egipćanin, Tariqa el-Sawah, koji je dobio pohvale od američkih vojnih zvaničnika zbog uzornog ponašanja u zatvoru, prebačen je u Bosnu i Hercegovinu, skupa s Jemencem koji je poslan u Crnu Goru, prenosi u četvrtak londonski The Guardian.

Transferima Tariqa el-Sawaha, egipatskog zatvorenika, i Jemenca Abdul Aziza al-Swidija, zatvorenička populacija u Guantánamu opala je na 91 osobu.

Egipćanin Sawah oslobođen je od kvazisudskog vijeća za uvjetna oslobađanja u februaru 2015. - koje ga je nazvalo "jednim od najposlušnijih zatvorenika u Guantanamu", ali je njegova priča neobična.

On je dugo vremena pružao toliki broj informacija obavještajnim oficirima i zvaničnicima zatvoreničkog centra o terorizmu u svjetskim okvirima a ostali zatvorenici tvrdili su da su mu omogućene privilegije skoro bez presedana u Guantánamu.

Egipćanin koji je iz Gvantanama prebačen u BiH ne predstavlja prijetnju po zemlju

Njemu je omogućeno da živi, u kako ga je jedan američki zvaničnik nazvao, "studiju" u logoru Echo. Sawah je dijelio svoj vrt s drugim zatvorenikom, Mohamedou Ouldom Slahjem čiji su memoari postali međunarodni bestseller.

Dok se većina ostalih zatvorenika izgladnjivala kako bi protestirali protiv američkog tretmana, Sawah je postao morbidno gojazan tokom više od 13 godina provedenih u Guantanamu, što je teško naškodilo njegovom zdravlju.

"Oni su ga prejedali cheseburgerima. On je težio 181 kilogram", izjavio je jedan američki zvaničnik.

Sawah je, ipak, postao razočaran terorizmom i, rečeno je da se transformirao do te mjere da je postao ateista.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije