ORF / Austrijski mediji o Dodiku: On je piroman koji se igra s vatrom

07. 11. 2021. u 16:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nacionalni javni servis Austrije ORF cjelodnevnu subotnju naslovnicu posvetio je između ostalog i političkoj krizi u Bosni i Hercegovini te su naveli kako se lider SNSD-a Milorad Dodik igra s vatrom.

U tekstu u kojem se analizira situacija u BiH, ORF ističe kako su nacionalistički tonovi uobičajeni u BiH, ali da su posljednje aktivnosti Milorada Dodika znatno opasnije nego inače, prenose Novidani.

“Bivši socijaldemokrata se razvio u oštrog nacionalistu. Dugo vremena nije krio da želi odvojiti RS od Bosne, a sada ubrzava tempo. U proteklih nekoliko sedmica najavio je preko stotinu zakona kojim će RS odvojiti od centralne vlasti i stvoriti paralelne institucije. Prijetio je povlačenjem iz Oružanih snaga, poreskog i pravosudnog sistema. Dodik je napao i Ustavni sud u kojem su i dalje aktivne međunarodne sudije”, piše ORF.

Blokada kao normalna aktivnost

Zbog svih aktivnosti, ratna retorika ponovno je u porastu u medijima. Analitičar Austrijskog instituta za međunarodnu politiku Vedran Džihić za ORF ističe kako se zbog svega stanovnici osjećaju nesigurno.

“Dodik sada ide znatno dalje nego prije. Etnopolitički lideri uspijevaju da provociraju jedni druge. Dodik je to usavršavao više od 10 godina”, rekao je Džihić.

Sada, Milorad Dodik direktno napada i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

“Dodik je piroman. Ukoliko osjeti i najmanju vatru, on koristi priliku i pali još veću vatru”, ističe analitičar.

Povoljna konstalacija snaga za istraživanje limita

U razgovoru za ORF, Džihić ističe kako Dodik u ovom trenutku vidi povoljnu konstalaciju snaga u kojoj može istraživati dokle može ići u donošenju odluka.

“Prije 10 do 15 godina bilo je jasno da je Zapad, odnosno SAD i EU, bili uključeni i politički i sigurnosno na ovom prostoru. Također postojao je i aktivan proces proširenja u EU. Proces pristupa EU nije više toliko efikasan za Bosnu i mnogo je narušen zbog bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa”, navodi se.

Također, analitičar Robert Bruce Hitchner u analizi za Balkan Insight također ističe kako unutar EU postoji nesklad između podrške proširenju EU i nedostatka motivacije da podstiču političare u BiH da izvrše teške reforme.

Hitchner ističe kako je u SAD-u dugo u drugom planu bila i snažna posvećenost Bosni i Hercegovini što također otežava cijelu priču.

Podrška Moskve i Beograda

Tokom analize, Džihić se u razgovoru za ORF dotakao i podrške Beograda i Moskve destabilizirajućim aktivnostima u BiH.

Ističe se kako Dodik ima podršku Moskve u svojim aktivnostima, a da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u “igru” vraća i velikosrpsku politiku i kartu.

ORF citira i analizu američkog magazina Foreing Policy u kojem se navodi kako bi za Rusiju Dodikovo rušenje državnih institucija bio savršen plan koji bi dodatno razbio vanjskopolitičko naslijeđe Sjedinjenih Američkih Država.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)