Damir Arnaut traži hitnu uspostavu COVID QR certifikata

3
Radiosarajevo.ba
Damir Arnaut traži hitnu uspostavu COVID QR certifikata
Foto: Fena / Damir Arnaut

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut uputio je danas Inicijativu kojom se od Ministarstva civilnih poslova BiH traži da uspostavi proces izdavanja jedinstvenih COVID-19 certifikata sa QR kodom radi korištenja u inostranstvu.

Arnautova Inicijativa MCP-u nudi dvije opcije: Ili da samo ministarstvo otpočne izdavanje ovih certifikata, na osnovu potvrda o vakcinisanju ili prebolovanom COVID-u koje pribavi od entitetskih i kantonalnih zdravstvenih organa, odnosno koje mu sami građani dostave, ili kroz kreiranje jedinstvenog obrasca takvog certifikata koji bi potom izdavali ti niži nivoi vlasti.

Arnaut je u Inicijativi istakao da je entitetska i kantonalna nadležnost nad pitanjima zdravstvene zaštite i administracije nesporna, ali i da je također jasno da prema državnom zakonu MCP ima nadležnost za 'usklađivanje planova entitetskih tijela vlasti i definisanje strategije na međunarodnom planu” u području zdravstva'.

Ubistvo na Manjači: Muškarac ubijen udarcima u glavu, uhapšen osumnjičeni

Ubistvo na Manjači: Muškarac ubijen udarcima u glavu, uhapšen osumnjičeni

"S obzirom da potvrde o vakcinisanju i prebolovanom COVID-u sada izdaje dvanaest različitih organa, one nisu uniformne, te se građani BiH suočavaju sa brojnim teškoćama prilikom ulaska u strane države, odnosno izlažu nepotrebnim troškovima testiranja, a konkretni problemi su prijavljeni u slučaju Češke Republike, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih," navodi Arnaut.

Arnaut je također istakao da "s obzirom da bi se QR certifikati izdavali isključivo za potrebe njihovog korištenja van granica Bosne i Hercegovine, odnosno na međunarodnom nivou, te da bi bili izdavani isključivo na osnovu već postojećih potvrda izdanih od strane nadležnih entitetskih, kantonalnih i organa Brčko Distrikta, MCP bi postupanjem po ovoj Inicijativi u potpunosti ostao u okviru svojih nadležnosti, bez obzira na koju se od navedenih opcija odluči".

Arnaut je rezultat koji traži ilustrovao poređenjem sa sistemom Zelene, odnosno Bijele, karte za potrebe dokazivanja posjedovanja obaveznog auto osiguranja u inostranstvu.

"Ti dokumenti su uniformni, ali se koriste isključivo u inostranstvu, te se izdaju isključivo na osnovu posjedovanja auto osiguranja izdatog od strane osiguravajućih kuća čiji je rad primarno regulisan entitetskim propisima. Poenta u oba slučaja je da naši građani mogu bez teškoća putovati, što se da ostvariti uz potpuno poštivanje nadležnosti svih nivoa vlasti, postupanjem po jednoj od opcija predloženoj u ovoj Inicijativi," dodao je Arnaut.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije