Tužitelji uložili žalbu Sudu Europske unije protiv digitalnog COVID-certifikata

0
Hina
Tužitelji uložili žalbu Sudu Europske unije protiv digitalnog COVID-certifikata
Foto: Unsplash.com / Ilustracija/COVID certifikat

Sudu Europske unije uložena je žalba kako bi se postiglo poništenje uredbe o uvođenju sanitarne propusnice, poznate i kao COVID-potvrda, prema web stranici te institucije i dokumentu Vijeća Europske unije.

Tužitelji su podnijeli tu žalbu 30. augusta protiv Vijeća, institucije koja predstavlja države članice, i Europskog parlamenta, koji su odobrili uredbu o uspostavi "Digitalnog certifikata EU", koja je stupila na snagu 1. jula.

Te potvrde čija je svrha pojednostaviti putovanja u EU tokom pandemije, potvrđuju da je osoba vakcinisana protiv virusa COVID-19, da ima negativan test ili da je prebolila tu bolest. Potvrde omogućuju izbjegavanje karantina u zemljama odredišta.

Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih

Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih

Dokument Vijeća, upućen ambasadorima 27-orice, okupljenih u srijedu, izvještava o žalbi europskom pravosuđu.

Prema web stranici koja je objavila sadržaj tog dokumenta, podnositelji pritužbe drže da test ili cijepljenje za izdavanje EU potvrde o COVID-u, nameće "invazivni medicinski tretman" i tako krši Povelju o temeljnim pravima.

Oni traže poništavanje cijele uredbe, ili barem dijela koji se odnosi na testiranja i vakcinaciju, a do donošenja odluke europskog pravosuđa zahtijevaju hitnu obustavu spornih odredbi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije