Predstavnički dom PSBiH o uvođenju certifikata o testiranju protiv COVID-a

1
Fena
Predstavnički dom PSBiH o uvođenju certifikata o testiranju protiv COVID-a
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sa sjednice

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja je zakazana za danas, razmatrati izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH kojeg su predložile poslanice Naše stranke i Nezavisnog bloka Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija.

U pitanju su izmjene i dopune koje su, kažu predlagači, potrebne zbog usaglašavanja sa Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH kojim je propisana obaveza usklađivanja svih državnih i entitetskih zakona kao i drugih odgovarajući propisa s odredbama tog zakona.

Između ostaloga predviđa reguliranje propisane kvote za ukupan sastav Vijeća ministara od najmanje 40 posto osoba oba spola, kao posebna mjera zbog konstantne podzastupljenosti žena na pozicijama ministrica, čiji se broj kreće od nula do dvije najviše.

Također, propisano je da će državna tijela na svim nivoima vlasti i tijela lokalne samouprave, uključujući zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast osigurati i promovirati ravnopravnu zastupljenost spolova u upravljanju, procesu odlučivanja i predstavljanju.

Prijedlog zakona propisuje da se odredbe o odgovarajućoj rodnoj zastupuljenosti u Vijeću ministara počnu primjenjivati prilikom imenovanja Vijeća ministara nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine.

Pred poslanicima je i Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH u prvom čitanju, a poslanici će se izjašnjavati i o nekoliko izvještaja Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti za nekoliko zakonskih rješenja koja prethodno nisu usvojena na Predstavničkom domu zbog nepostojanja entitetske većine.

Među njima su izmjene Zakona o javnim nabavkama, izmjene Krivičnog zakona, izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost te dopune Zakona o finansiranju institucija kao i izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Poslanici bi se trebali izjasniti i o Izvještaju o radu i poslovanju BHRT-a za 2020. godinu i Programskom i Finansijskom planu za 2021. godinu te se upoznati sa stanjem sigurnosti u Bosni i Hercegovini kao i stanjem u oblasti migracija.

Poslanik SDA Šemsudin Dedić predložio je da se Dom izjasnio o inicijativi kojom se obavezuje Vijeće ministara BiH da hitno preduzme aktivnosti prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske s ciljem izmjene Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Hrvatsku.

On je predložio i da poslanici daju svoj stav o inicijativi kojom bi se obavezalo Vijeće ministara BiH da donese odluku kojom će se urediti pitanje uvođenja zelenog certifikata za građane BiH, dokumenta koji će predstavljati dokaz da je osoba vakcinisana, prebolovala bolest ili ima negativan test na COVID-19, a koji će služiti za kretanje izvan granica BiH.

Poslanik SDS-a Dragan Mektić predložio je usvajanje zaključka kojim bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dostavi Program reformi za 2019. godinu i Program reformi odbrane za 2020. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije