Potvrđeno: Građani Kantona Sarajevo dobit će digitalne certifikate o vakcinaciji

1
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Građani Kantona Sarajevo dobit će digitalne certifikate o vakcinaciji
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vakcinacija u Zetri

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u saradnji s ugovornim implementatorom sistema firmom Medit d.o.o. iz Sarajeva će do kraja sedmice omogućiti građanima Kantona Sarajevo da preuzmu digitalne certifikate o vakcinaciji, kako bi se oni mogli koristiti prilikom putovanja i u druge namjere za koje budu prihvaćeni.

"Pored naših sugrađana vakcinisanih u Kantonu Sarajevo, preuzimanje certifikata će biti omogućeno i našim sugrađanima koji su se vakcinisali izvan Kantona Sarajevo, a koji su izvršili registraciju i priložili validne dokumente te vakcinacije putem naše ranije uspostavljene aplikacije.

Kako je proces vakcinacije u Kantonu Sarajevo u potpunosti elektronski organizovan, stvoreni su preduslovi da se svim našim sugrađanima počnu izdavati digitalni  ertifikati o vakcinaciji sa QR kodom kakav se koristi u zemljama Evropske unije", saopćeno je iz Zavoda.

Navedeni certifikat je lako provjerljiv s bilo kojeg mjesta na svijetu gdje se  skeniranjem QR koda, direktnom elektronskim upitom na servere Zavoda vrši provjera vjerodostojnosti podataka.

"Digitalni certifikat o vakcinaciji naši sugrađani će moći koristi i za potrebe putovanja, svakako uz preduslov da države u koju naši sugrađani putuju prihvataju vrstu vakcine kojom je osoba vakcinisana i ovakvu formu potvrde o vakcinaciji, a što zavisi od same granične politike svake države.

Iako je ovaj certifikat izrađen u skladu sa smjernicama EU, svaka od država reguliše svoja epidemiološka pravila ulaska i boravka u državi, pa tako i u pogledu prihvatljivosti certifikata, njegovog izdavaoca, ali i vrste vakcine kojom je osoba vakcinisana. Molimo naše sugrađane da prije početka svog putovanja provjere sve uslove za ulazak i potrebnu i prihvatljivu dokumentaciju neophodnu za ulazak u zemlju u koju se upućuju, a sve kako bi izbjegli eventualne neugodnosti ili odbijanja ulaska u određenu zemlju.

Pored digitalnog certifikata, u narednim koracima, putem iste aplikacije, našim sugrađanima će biti omogućeno da kontrolisano preuzmu i druge dokumente koji se odnose na Covid-19, a to su prije svega Rješenje Ministarstva zdravstva o određenoj izolaciji zbog Covid-19, kao i Potvrda o prebolovanom Covidu-19", dodaje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije