Amerikanci spremni na ustupke HDZ-u: "Izborni zakon nalik apartheidu"

18
Radiosarajevo.ba
Amerikanci spremni na ustupke HDZ-u: "Izborni zakon nalik apartheidu"
Print Screen / Dragan Čović i Ivica Puljić

Sudeći po najnovijim glasovima iz Washningtona, čini se da su Sjedinjene Američke Države uoči najnovijeg kruga razgovora o izbornoj reformi spremni da naprave određene ustupke Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZBiH) Dragana Čovića, i to na tragu cilja o "popravljanju odnosa Bošnjaka i Hrvata".

Dopisnik Al Jazeere Balkans iz Washingtona Ivica Puljić izvijestio je o najnovijim stavovima američke administracije.

"Amerikanci su spremni na jedno privremeno rješenje, odnosno da izađu ususret HDZ-u kada je u pitanju Izborni zakon, da bi se pokrenulo sve s mrtve točke, zatim bi se potražilo trajno rješenje nakon izbora u ovoj godini", tvrdi Ivica Puljić.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Među onima koji su reagirali na ovakve informacije je i Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse.

"Nisam čuo Samanthu Power, administratoricu USAID-a da je to zagovarala tokom svojih sastanaka u Zastavi Bosne i Hercegovine. Ako to učini, to će uvelike oštetiti njen kredibilitet – uglavnom izgrađen na genocidu u Bosni. HDZ želi Izborni zakon nalik aparthejdu. Njihovi birači bi vrijedili tri puta više od većinskih glasača Bošnjaka. Neki zvaničnici State Departmenta zagovarali su to iza zatvorenih vrata (Matt Palmer). Ako Bidenov tim to podrži, to bi bilo nagrađivanje genocida i etničkog čišćenja", upozorio je Reuf Bajrović.

Podsjetimo, za narednu sedmicu planiran je novi nastavak pregovora s američkim i evropskim zvaničnicima, nakon niza neuspjeha krajem prošle godine.

Potpredsjednik SDA Safet Softić je u prošlu nedjelju pozvao na iznalaženje kompromisa sa zahtjevima HDZ-a BiH Dragana Čovića što je, kako je prenio beogradski "Danas", u sarajevskim krugovima ocjenjeno kao "izdaja države".

Kako navodi ovaj list, u prilog ovim navodima jeste napor probosanskih stranaka, prije svih SDP-a i DF-a koje su upozoravale, a na kraju i dovele do toga da se obustave pregovori o izmjenama Izbornog zakona dok se ne zaustavi Milorad Dodik i njegova secesionistička težnja i ne odblokira rad institucija BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije