Američka ambasada u BiH: Secesija ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS

13
Radiosarajevo.ba
Američka ambasada u BiH: Secesija ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS
Prtscr / Twitter / Michael Murphy

Jučer je Milorad Dodik objavio da je Vlada RS donijela zvaničnu odluku da predloži "razdruživanje" RS od Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, to znači secesiju RS; to je opasno, neodgovorno, antidaytonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD. Sjedinjene Države braniće ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku.

Saopćeno je ovo danas, 24. maja, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Dodik i Vlada RS pokušali su objasniti ovu odluku, nastavili su, "skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS kako bi krenula za njima ovim opasnim putem".

Vrelo poslijepodne: Sarajlije i turisti uživaju u bajramskoj šetnji

Vrelo poslijepodne: Sarajlije i turisti uživaju u bajramskoj šetnji

"Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS. BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili 'razdruživanje' ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH. Secesija ili 'razdruživanje RS ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS.

Aktivnosti gospodina Dodika izlažu riziku budućnost unutar evro-atlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele. Put koji on predlaže bi osigurao da građani RS, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju", zaključilli su.

Podsjetimo, Dodik je jučer, 23. maja, nakon sjednice Vlade RS-a koja je održana u Srebrenici, kazao kako će u narednih 30 dana pripremiti prijedlog o "razdruživanju" koji bi uputili "kolegama iz Federacije BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije