Vanredni press Elmedina Konakovića: 'Neka Vučić i Dodik objasne svom narodu...'

8
Radiosarajevo.ba
Vanredni press Elmedina Konakovića: 'Neka Vučić i Dodik objasne svom narodu...'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je press konferenciju nakon što je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

"Istinski sam sretan što je danas istina u Generalnoj skupštini UN-a pobijedila, što su danas pobijedili fakti iz presuda međunarodnih sudova, što će od danas cijeli svijet, prije svega, u Generalnoj skupštini UN-a, svake godine 11. jula sjetiti se žrtava genocida u Srebrenici, što će širom svijeta, u svim civiliziranim zemljama, biti podignuta svijest o tom događaju", kazao je Konaković.

Istakao je da se ovom Rezolucijom šalje nikada jasnija poruka svima koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju ratne zločince.

Sanel Buljubašić: Ispadi mogući i ubuduće, važno sačuvati stabilan energetski sistem

Sanel Buljubašić: Ispadi mogući i ubuduće, važno sačuvati stabilan energetski sistem

"Mislim da je ovo vrlo važan proces, ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za cijeli svijet. Ovo je borba da se istina pozicionira onako kako zaslužuje. Veoma nam je važno da danas od onih koje smo slušali nismo čuli od nikoga, čini mi se, da je govorio protiv činjenica ili je govorio o negiranju genocida, osim predsjednika Srbije Aleksandra Vučića", rekao je Konaković.

"Nikakva pobjeda, nikakva likovanja, ovo je djelić pravde za porodice žrtava genocida u Srebrenici i za one koju su doživjeli te strašne zločine", dodao je.

"Oni koji su prijetili destabilizacijom u Bosni i Hercegovini i regionu, oni koji su jedini govorili o kolektivnoj krivici, mislim na Vučića, Milorada Dodika i još nekoliko zvaničnika iz Srbije i RS-a, kada se ova Rezolucija počne primjenjivati, morat će svom narodu objasniti zašto su ga gurali u koncept kolektivne odgovornosti, kako bi pokušali zaustaviti jedan civilizacijski proces", kazao je Konaković.

Podsjedimo, na današnjoj sjednici Generalne skuštine UN-a se glasalo o prijedlogu da se, kroz Rezoluciju, 11. juli proglasi "Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici". Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Predlagači nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici početkom sedmice utvrdili su konačnu verziju tog dokumenta. Inicijatori predloženog teksta su bile Njemačka i Ruanda, dok je amandmane na nacrt podnijela Vlada Crne Gore.

Konačan nacrt Rezolucije, u koju je portal Radiosarajevo.ba zahvaljujući Zlatku Lagumdžiji, ambasadoru Bosne i Hercegovine pri UN-u imao uvid, predviđa da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obilježavao svake godine.

U nacrtu rezolucije, bez rezerve se osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Također, naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovu dostojanstvenu sahranu i poziva na nastavak krivičnog gonjenja počinilaca genocida u Srebrenici.

Najvažniji dio Rezolucije sadržan je u sedam tačaka:

1. Generalna skupština donosi odluku da 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici
2. Bez rezerve osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici te poziva države članice da sačuvaju utvrđene činjenice uključujući i kroz obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, također u cilju sjećanja, sprečavanja poricanja i iskrivljavanja genocida
3. Bez rezerve osuđuje radnje koje veličaju osuđene ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, uključujući i odgovorne za genocid u Srebrenici

Uživo iz New Yorka sa sjednice skupštine UN-a na kojoj se usvaja rezolucija o genocidu u Srebrenici

Uživo iz New Yorka sa sjednice skupštine UN-a na kojoj se usvaja rezolucija o genocidu u Srebrenici

4. Naglašava važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici te poziva na nastavak krivičnog gonjenja onih počinalaca genocida koji se tek trebaju suočiti s pravdom5. Poziva sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida
6. Zahtijeva od generalnog sekretara da uspostavi program informisanja pod nazivom "Genocid u Srebrenici i UN" počevši tako svoje djelovanje za obilježavanje 30. godišnjice od genocida
7. Poziva sve države članice, organizacije sisteme UN-a, NVO te akademske organizacije da obilježavaju Međunarodni dan uključujući i organizaciju posebnih aktivnosti u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine kao i odgovarajuće edukacije i aktivnosti koje se odnose na podizanje javne svijesti o genocidu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije