Amer Obradović: Izetbegovića ne zanima teritorija „pod kontrolom“ Čovića

13
F.V.
Amer Obradović: Izetbegovića ne zanima teritorija „pod kontrolom“ Čovića
Foto: Nezavisni blok / Amer Obradović (slika snimljena prije pandemije)

Federalni zastupnik Nezavisnog bloka Stočanin Amer Obradović izrazio je ogročenje zbog jučerašnjeg usvajanja budžeta Federacije BiH nakon što su prethodno odbijeni svi amandmani opozicije, uključujući i njegov o nedopustivom popuštanju da se na ratnoj liniji razgraničenja, gdje se ne smije graditi, izgradi sporna zgrada Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar.

Obradović je to nazvao licemjernim prozivajući direktno SDA i druge stranke koje su podržale ovakav prijedlog budžeta.

„Usvajanje budžeta kojim je predviđena izgradnja zgrade HNK, na mjestu gdje se ne smije graditi i gdje se prolilo dosta krvi, još je jedan od dokaza da Bakira Izetbegovića ne zanima teritorija koja je pod kontrolom Dragana Čovića. Bošnjaci Hercegovine, kao i svi koji su se borili za državu osjećaju se nemoćno, napušteno, kao ko zna koji put“, istakao je Obradović za Radiosarajevo.ba.

Klafurić: Meč na Koševu dolazi u dobrom trenutku za nas

Klafurić: Meč na Koševu dolazi u dobrom trenutku za nas

Kako je kazao, lično nema ništa protiv Hrvatskog narodnog kazališta, ali...

„Čak je mojim amandmanom bilo predviđeno 400 hiljada za finansiranje rada i programa, ali ovdje se radi o poruci čija je centralna zona u Mostaru. Ja mislim da treba pripadati svim građanima Mostara. Ovo će izazvati dodatne podjele, ali tu odgovornost trebaju snositi svi koji su glasali za budžet Federacije. Borba za državu podrazumijeva da znate šta je to država, a ovi koji je trenutno vode očito to ne razumiju i zanima ih privatna država, u granicama etničkih torova. Treba ih pobijediti“, istakao je Obradović.

Islamska zajednica u BiH je prošlog mjeseca, također, iznijela stav u pogledu izgradnje zgrade HNK Mostar u Centralnoj zoni Grada Mostara, što je predviđeno u projekcijama Nacrta proračuna Vlade FBiH.

„Pitanje Centralne gradske zone se ne može rješavati aprcijalno. Tražimo da se rješava u paketu i cjelovito i samo na taj način. Nije Hrvatsko narodno kazalište samo jedno pitanje i jedan projekat“, naveo je tada muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Zatražio je još od političkih faktora da ne dozvole „poniženja i minimiziranja Bošnjaka kao političkog faktora u Mostaru i Hercegovini“, saopćila je Skupština Medžlisa IZ Mostar.

S druge strane, nešto prije istog mjeseca ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman poručio je da izgradnja HNK Mostar treba započeti što prije, te da će Vlada Hrvatske dati „veliki doprinos“ tome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije