Usvojen rekordan prijedlog budžeta Federacije BiH

2
Fena
Usvojen rekordan prijedlog budžeta Federacije BiH
Foto: AA / Vlada FBiH / Arhiv

Predstavnički dom Federacije BiH je nakon cjelodnevne rasprave usvojio prijedlog Budžet Federacije BiH.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je danas na hitnoj sjednici utvrdila dva amandmana na Prijedlog budžeta FBiH za 2022. godinu tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je u toku u Sarajevu.

Budući da je Vlada predlagač budžeta, amandmani su postali sastavni dio prijedloga tog akta.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Jednim od amandmana, planirano je ukupno 29 miliona KM na poziciji kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - kantoni i općine, tako što je 3 miliona pridodano s Kapitalnog transfera privatnim preduzećima i predzetnicima (Japanski grant).

Drugim amandmanom, iz istog izvora je umanjeno 300.000 KM te namijenjeno trima naučnim ustanovama - po 100.000 Hrvatskoj akademiji za znanost i umjetnost BiH, Akademiji nauka i umjetnosti BiH te Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti.

Na prijedlog budžeta FBiH podneseno je i mnoštvo amandmana zastupnika te je glasanje o njima u toku.

Amandmanima su zatražena povećanja ili uvođenje novih budžetskih stavki u raznim oblastima - od lokalnih potreba izgradnje puteva, vodovoda, mostova, sportskih dvorana pa i vjerskih objekata u nekim sredinama, do novčanih izdvajanja za prevencije malignih bolesti u FBiH, povećanje iznosa invalidnina, za uvezivanja staža radnicima i mnoge druge potrebe kao što je pomoć ustanovama kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu ili transferiranje 374 miliona KM Zavodu za transfuziju.

Procedura nalaže da se Vlada izjasni o podnesenim amandmanima. Ako prihvati neki od njih, takvi amandmani automatski postaju sastavni dio Prijedloga budžeta. Ako ih odbije, o amandmanima glasa Predstavnički dom u slučaju da na tome insistiraju zastupnici predlagači.

Budžet Federacije BiH za 2022. godinu Vlada FBiH je predložila u ukupnom iznosu od 5,6 milijardi KM, za 116 miliona KM ili za dva posto više od prošlogodišnjeg budžeta.

Ovaj rast, obrazloženo je, rezultat je činjenice da se po svim projekcijama Vlade u ovoj godini, planiraju veći prihodi, u ukupnom iznosu 4,471 milijardi maraka, od čega 2,218 milijardi su prihodi od doprinosa, 1,692 milijarde od poreza, a ostalo se odnosi na druge neporezne prihode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije