Ahatović o "odgađanju" vježbe: Spriječiti hibridne prijetnje

14
F. V.
Ahatović o "odgađanju" vježbe: Spriječiti hibridne prijetnje
Foto: N1/ Nova S / Ahatović o "odgađanju" vježbe

Vojni analitičar, defendolog Nedžad Ahatović u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je odluku o "odgođanju", "prologniranju" ili "otkazivanju" održavanja vojne vježbe između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Srbije.

Tenzije u vezi s ovim pitanjem kulminirale su današnjom odlukom o smjeni ministra Sifeta Podžića koju je donio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, što je uvod u još jednu političku krizu u Bosni i Hercegovini.

Odluku je upuio u Parlament BiH, iako srpski zastupnici i delegati bojkotiraju rad
najviše zakonodavne institucije države!? To bi, prema nekim tumačenjima, mogao biti povod srpskih stranaka da se vrate u institucije. Ipak, prethodno je Podžića žestoko optužio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, najavljujući i krivičnu prijavu.

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Iako je javno saopćeno da je razlog "odgađanja" vježbe tek epidemiološka situacija, informacije koje je u međuvremenu prenio portal Istraga.ba bacaju sasvim drugačije svjetlo na ovaj događaj.

Navodno su čelnici Vojske Republike Srbije namjeravali na vježbu u BiH poslati pripadnike jedinica za specijalne operacije. Prema istom izvoru, upravo je to bio ključni razlog za "odgađanje" zajedničke vojne vježbe BiH i Srbije koja je trebala biti održana od 9. do 16. oktobra ove godine.

"Demonstracija sile"

"Učešće elitnih sastava Vojske Srbije u vježbi sa OS BiH na Manjači koja se trebala održati od 9 do 16. oktobra je, ako su informacije koje mediji plasiraju tačne, trebalo dovesti do političke zloupotrebe tih bilateralnih vojnih aktivnosti dvije susjedne armije. Srbija je trebala poslati reprezentativne sastave svoje dvije specijalne brigade koje obje baštine tradiciju ratnih djelovanja u BiH. Ta činjenica sama po sebi je u startu provokacija, a moderno opremljene jedinice Vojske Srbije sa novim vozilima iz domaće proizvodnje "Miloš" i "Lazar" trebali su poslužiti kao demonstracija sile uz polu isceniranu toplu dobrodošlicu na njihovoj ruti kretanja, što je trebalo da se rabi na društvenim mrežama i općenito u medijima kao propagandni model prijetnje u sklopu hibridnog rata koji se uveliko vodi protiv BiH i CG iz Beograda", kaže Ahatović za Radiosarajevo.ba.

Nadalje, prema pisanju Istrage, među zadatima ove jedinice su "izviđanje u operativnoj i taktičkoj dubini, izvođenje diverzija na neprijateljskim vojnim objektima i učešće u obaveštajnim operacijama".

"Pripadnike ove dvije jedinice srbijanske su vlasti pokušale "kamuflirati" ali je njihova namjera razotkrivena prije otprilike mjesec i po. Od tada u Ministarstvu odbrane BiH traju konsultacije u vezi sa otkazivanjem vježbe. S obzirom na to da je za "otkazivanje" bila potrebna nova odluka Predsjedništva BiH, sve se moralo riješiti u Ministarstvu odbrane BiH. Na kraju je, kao izgovor, za odgađanje vježbe iskorištena loša epidemiološka situacija", tvrdi ovaj portal.

Osim angažmana specijalaca iz Srbije, bila je, navdno, planirana još jedna "diverzija". Naime, prema informacijama Istrage, čelnici RS-a namjeravali su organizirati tri "punkta" na kojima bi građani tog entiteta "samoinicijativno" cvijećem zasipali Vojsku Srbije.

Potencijalno velika šteta

Jedan od tih punktova trebao je biti u blizini Doboja, a cilj je bio da se Vojska Srbije prikaže kao "oslobodilačka" vojska u BiH. I ova saznanja dostavljena su Ministarstvu odbrane BiH koje je u ponedjeljak donijelo odluku o "odgađanju" vježbe do daljnjeg. To vjerovatno znači dugoročno otkazivanje vježbe.

Prema riječima Ahatovića, ako je to, po navodima medija, zaista stvarni razlog zbog čega je došlo do odgađanja podcrtavam ovo odgađanja izvođenja same vježbe onda je razlog - opravdan.

"Takve vrste hibridnih prijetnji treba prepoznati i postaviti ih na pravo mjesto po obimu štete koje mogu napraviti u medijskom prostoru posebno na društvenim mrežama gdje se i kreira vještačka svijest", zaključio je Ahatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije