Jesu li vježbe OSBiH i Vojske Srbije otkazane zbog subverzivnog djelovanja?

12
Faruk Vele
Jesu li vježbe OSBiH i Vojske Srbije otkazane zbog subverzivnog djelovanja?
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ahmed Kico

"Odgođena", "prolongirana" ili "otkazana", kako god, vojna vježba Vojske Srbije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine izazvala je nove političke tenzije u Bosni i Hercegovini.

Najprije je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, izjavio jučer da ministar odbrane BiH Sifet Podžić "nije imao pravo da otkaže" vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banje Luke, jer to može da učini samo Predsjedništvo BiH, te najavio da će protiv njega biti podnesena krivična prijava.

Iz Kabineta ministra Podžić sinoć za Radiosarajevo.ba pojašnjeno da on "poznaje svoja ovlaštenja", te da "vježba na Manjači nije otkazana nego prolongirana zbog jako loše epidemiološke situacije".

Melina Džinović o svojoj djeci: Drago mi je što Kan nije poput Đine

Melina Džinović o svojoj djeci: Drago mi je što Kan nije poput Đine

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović danas su se oglasili putem zajedničkog saopćenja u kojem ističu da je Odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga BiH i Vojske Republike Srbije - opravdana.

"Odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije razumna je i opravdana, ako se ima u vidu trenutna pogoršana epidemiološka situacija", naveli su.

Stvar je u popodnevnim satima kulminirala te je, na koncu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, vjerovatno po Dodikovom nalogu, donio "odluku o smjeni" ministra Podžića, te je uputio u Parlament BiH, iako srpski zastupnici i delegati bojkotiraju rad najviše zakonodavne institucije države!?

Uloga "niških specijalaca" 

Međutim, informacije koje je u međuvremenu prenio portal Istraga.ba bacaju sasvim drugačije svjetlo na ovaj događaj. Navodno su čelnici Vojske Republike Srbije namjeravali na vježbu u BiH poslati pripadnike jedinica za specijalne operacije.

Prema istom izvoru, upravo je to bio ključni razlog za "odgađanje" zajedničke vojne vježbe BiH i Srbije koja je trebala biti održana od 9. do 16. oktobra ove godine.

"U kontekstu najavljene, pa odgođene zajedničke vojne vježbe BiH i Srbije koja je trebala biti održana od 9. do 16. oktobra ove godine, treba reći da je to promišljena i odgovorna Odluka ministra Ministarstva odbrane BiH Sifeta Podžića. Pored loše epidemiološke situacije i u BiH, i u Srbiji, koja je bila osnova za donošenje takve Odluke, neophodno je dodatno precizirati u kojem obimu i koje snage bi trebale učestvovati u zajedničkoj vježbi OS BiH I Vojske Srbije", kaže za portal Radiosarajevo.ba stručnjak iz oblasti bezbjednosti Ahmed Kico, koautor knjige "Aspekti geopolitike i hibridog rata" u izdanju Atlantske inicijative.

Ahmed Kico - undefined

Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba: Ahmed Kico

Prema njegovim riječima, određene obavještajne informacije ukazivale su da su u vježbi sa srbijanske strane trebali učestvovati pripadnici 63. padobranske brigade iz Niša, te 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije.

"S obzirom da Srbija, uz eksponente iz BiH, a po nalogu Ruske Federacije, određen period planira i realizira hibridne operacije prema i u BiH, mislim da je nužno da se dodatno definiraju mandati i zadaci ovih i drugih formacija u okviru najavljene vježbe u Bosni i Hercegovini. Ne treba zaboraviti da se radi o formacijama koje se mogu koristii u hibridnim operacijama protiv naše i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Iskustva iz Istočne Ukrajine i Krima iz 2014. godine kada su ruske specijalne jedinice bez vidljivih oznaka upale i okupirale dio teritorije suverene države Ukrajine, treba uvijek imati u vidu, kako od strane domaćih političkih, vojnih i sigurnosnih snaga, tako i međunarodnog faktora u BiH, uključujući i NATO", kazao je Kico za Radiosarajevo.ba.

Cvijeće za pripadnike Vojske Srbije

Nadalje, prema pisanju Istrage, među zadacima spomenutih jedinica su "izviđanje u operativnoj i taktičkoj dubini, izvođenje diverzija na neprijateljskim vojnim objektima i učešće u obaveštajnim operacijama".


"Pripadnike ove dvije jedinice srbijanske su vlasti pokušale "kamuflirati" ali je njihova namjera razotkrivena prije otprilike mjesec i po. Od tada u Ministarstvu odbrane BiH traju konsultacije u vezi sa otkazivanjem vježbe. S obzirom na to da je za "otkazivanje" bila potrebna nova odluka Predsjedništva BiH, sve se moralo riješiti u Ministarstvu odbrane BiH. Na kraju je, kao izgovor, za odgađanje vježbe iskorištena loša epidemiološka situacija", tvrdi ovaj portal.

Osim angažmana specijalaca iz Srbije, bila je, navdno, planirana još jedna "diverzija". Naime, prema informacijama Istrage, čelnici RS-a namjeravali su organizirati tri "punkta" na kojima bi građani tog entiteta "samoinicijativno" cvijećem zasipali Vojsku Srbije. Jedan od tih punktova trebao je biti u blizini Doboja, a cilj je bio da se Vojska Srbije prikaže kao "oslobodilačka" vojska u BiH. I ova saznanja dostavljena su Ministarstvu odbrane BiH koje je u ponedjeljak donijelo odluku o "odgađanju" vježbe do daljnjeg.

"Nemojte da ponižavamo OSBiH" 

S druge strane, cijeneći, kako kaže, sve iznesene argumente, Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu ističe da nije trebalo Bosni i Hercegovini, odnosno Oružanim snagama BiH da dođe do prolongiranja ove vježbe.

"Zašto to kažem i na čemu temeljim svoj stav? Temeljim na osnovu činjenica da smo mi imali vojne vježbe, koliko se ja sjećam, u vrijeme pandemije sa drugim partnerima, da je učestvovao veliki broj vojnika. Zato taj argument, po meni, ne znam koliko je relevantan. Sad, ako su postojale druge stvari, druga pitanja, onda je javnosti trebalo objasniti zašto je to tako", kazao je Kržalić.

Prema njegovim riječima, ovakav pristup nije dobar.

"Oružane snage su snage i bošnjačkog, i hrvatskog i srpskog stanovništva. Ono što je potrebno BiH jeste da razvija bolju saradnju sa oružanim snagama susjednih zemalja, da ima što više zajedničkih vježbi jer smo mi naslonjeni jedni na druge.

Armin Kržalić - undefined

Foto: CSS: Armin Kržalić

Ovakva situacija, u suštini, samo dodatno otežava ionako kompliciranu situaciju u BiH", dodao je. Podsjeća da su Oružane snage formirane upravo uz ono što nedostaje Bosni i Hercegovini, a to je koncenzus i kompromis.

"U suštini nama treba više kompromisa. BiH nije jedan kanton. BiH je i Banja Luka, i Mostar, i Sarajevo, i zbog toga trebamo održavati vježbe sa našim susjedima. I sa Srbijom, i sa Hrvatskom, ali i sa SAD-om, sa našim prijateljima i sa Istaka i sa Zapada. Ovako je ispalo da određeni predstavnici ne žele vježbe sa našim istočnim susjedima, Srbijom. Prigovori i ljutnja srpskih predstavnika su čak možda i opravdani", dodao je.

Na pitanje kao komentira informacije o određenim subverzivnim aktivnostima, Kržalić je pojasnio:

"Ako je bilo subverzivnih djelatnosti, pa valjda naše snage imaju kapacitete i mehanizme. Valjda imaju mehanizme za antisubverzivno djelovanje, da to spriječe... Trebali da se nose s time. Ako nemaju, onda je to druga stvar. Onda se postavlja pitanje operabilnosti i funkcionalnosti trenutnih OSBiH, ako, dakle, ne mogu da se suprotstave takvim aktivnostima tokom same vježbe. Mislim da tako ponižavate i same OSBiH, takvim pristupom", zaključio je Kržalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije