IGK: Mora se zaustaviti diplomatska, politička i vojna agresija na državu BiH

4
Radiosarajevo.ba
IGK: Mora se zaustaviti diplomatska, politička i vojna agresija na državu BiH
Foto: Ilustracija / Vojska Srbije/Reakcija IGK/Emir Ramić

"Nije moralno ni ljudski da vojska Srbije, jedine države u svijetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde osuđena za ne sprečavanje genocida, ima vojne vježbe sa vojskom BiH, države na koju je izvršena agresija i genocid.

Srbija je namjeravala u BiH poslati pripadnike 63. padobranske i 72. brigade za specijalne operacije. Ove dvije jedinice su učesvovale u agresiji na RBiH, posebno u borbama oko Sarajeva, odnosno obe brigade su poslate u decembru 1993. godine na područje Vogošće sa zadatkom da preuzmu kontrolu nad brdom Žuč što je bila strateški važna pozicija za srpske snage u BiH. Taj podatak znamo iz presude Haškog tribunala, Momčilu Perišiću", ističu u reakciji iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK). 

"Žrtvom, a največa žrtva je država BiH, koju ne zanima istina i pravda će upravljati zločinci, negatori, falsifikatori koje ne zanimaju mir, sloboda, istina, pravda, država BiH. BiH ne smije zaboraviti agresiju i genocid. BiH ima historijsku odgovornost suprotstaviti se agresivnim istočnim i zapadnim antibosanskim koalicijama i nikada ne smije zaboraviti istočne i zapadne agresije i genocide.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

BiH ima stalnu odgovornost čuvanja sjećanja na te zločine i suprotstavljanja osporavanju suvereniteta, integriteta, državno pravnog kontinuiteta i političkog subjektiviteta, mržnji i nasilju. Perspektive branjenja BiH, gradnje BiH, sređivanje BiH, borbe protiv svih oblika izdaja ljudskosti jeste u borbi za istinu i pravdu. 

Ništa u svijetu više ne ide protiv BiH – osim tog što ne razumijemo značaj borbe za istinu i pravdu. Pitanje razumijevanja velike bosanske ideje koja će okupiti svoje ljude, okupiti svoje različitosti u održivi društveni i državni sistem, je nezaustavljiv proces, koi ne može biti bez istine i pravde", poručuju iz IGK.

"Na svakom od nas je pitanje sudjelujemo li u njemu, doprinosimo li. Pitanje budućnosti BiH jeste pitanje utvrđivanja istine o agresiji na BiH i genocida nad njenim građanima i pravdi za žrtve tih zločina. Prva pretpostavka toga jeste javno govoriti, odlučno govoriti o tome.

Suprotstaviti se onima koji istinu i pravdu izdaju, koji je nastoje zapriječiti. Bosanskohercegovački ljudi, žene i mladi su svojom voljom i odlukom da brane svoju državu zapravo posvjedočili jedan od najherojskijih pothvata u novijoj historiji Evrope.

To je ono što bi svaki čestiti bosanskohercegovački čovjek kojem bosanskohercegovačka zemlja pripada i koji pripada toj zemlji, morao i trebao smatrati velikim herojskim nasljeđem koje treba čuvati od svih antibosanskih nitkova i na njemu graditi ideju bosanskohercegovačke budućnosti kao prostora istine i pravde u ime sretnog života svih bosanskohercegovačkih ljudi, žena i mladih koji volje BiH.

Jedna je zemlja, jedinstvena država BiH, jedna je istina i pravda. Onaj ko voli BiH bez obzira gdje bio mora se boriti za istinu i pravdu. Naša obaveza je ići putem istine i pravde", navodi se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije