Tegeltija poslao pismo Podžiću: Zahtijevam da se održi vojna vježba na Manjači

11
Radiosarajevo.ba
Tegeltija poslao pismo Podžiću: Zahtijevam da se održi vojna vježba na Manjači
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Zoran Tegeltija

Nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, zatražio smjenu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića zbog "otkazivanja vježbe na Manjači", saznali smo da vježba uopće nije otkazana.

Ministar Podžić objasnio je kako je vježba odgođena, i to samo zbog pogoršane epidemiološke situacije u našoj zemlji.

"Mali broj naših vojnika je imuniziran i, jednostavno, ne želim preuzeti rizik da se zarazi veliki broj vojnika. Čim se epidemiološka situacija popravi, vježbu ćemo normalno organizirati i nema razloga da se ona otkazuje", objasnio je Podžić danas Dodiku.

Dodik na ovo nije odgovorio, ali jeste poslao jednog od svojih 'pulena', da brže bolje pojasni kako "smjena ipak treba biti zatražena"...

Pa je tako predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija uputio danas pismo Podžiću sa zahtjevom da stavi van snage Odluku kojom se odgađa vojna vježba koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra 2021. godine.

Tegeltija je u pismu, između ostalog, poručio da "razlozi za odgađanje realizacije vojne vježbe Manjača 21" nemaju uporište" te naveo da će, "ako ministar Podžić ne postupi po istom, biti prinuđen da postupi u skladu s ovlaštenjima".

"Uvažavajući epidemiološku situaciju u BiH, poznato nam je da je u toku ove godine održano nekoliko vojnih vježbi i drugih aktivnosti OS BiH sa partnerskim zemljama i organizacijama na raznim lokacijama u Bosni i Hercegovini gdje su poštovane sve epidemiološke mjere propisane od strane nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini.

U pogledu finansijskih sredstava, poznato Vam je da je Savjet ministara BiH usvojio Odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine, čime je omogućeno da OSBiH nesmetano funkcionišu i izvršavaju zakonom propisane i definisane zadatke iz svoje nadležnosti, kao i da Republika Srbija snosi sve troškove održavanja vojne vježbe za pripadnike Vojske Republike Srbije, izuzev troškova klase 1 – hrana.

Imajući u vidu sve navedeno, smatram da jednostrano donošenje ovakve odluke od strane ministra odbrane predstavlja kršenje Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, da je isto neopravdano i predstavlja nediplomatski potez prema Republici Srbiji, te Vas pozivam da odmah stavite Van snage predmetnu odluku i nastavite planirane aktivnosti na realizaciji bilateralne vojne vježbe Manjača 21, te da me o tome obavijestite", navodi se u pismu predsjedavajućeg Tegeltije.

Tegeltija je o navedenom zahtjevu upoznao sve članove Predsjedništva BiH, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije