Odgođena vježba Vojske Srbije i OS BiH, Dodik najavio krivičnu prijavu

13
Radiosarajevo.ba
Odgođena vježba Vojske Srbije i OS BiH, Dodik najavio krivičnu prijavu
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić odgodio je danas vježbu između Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH, koja je trebala biti održana na Manjači.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon toga da Podžić nije imao pravo da otkaže vojnu vježbu "jer to može da učini samo Predsjedništvo BiH", te najavio da će protiv njega biti podnesena krivična prijava.

"Podžić se nije ni obratio niti se konsultovao sa Predsjedništvom BiH. Očigledno je da se konsultovao sa Džaferovićem i Komšićem, jer ne mogu da vjerujem da bi on sam smio tako nešto da uradi", rekao je Dodik, prenosi portal atvbl.com

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

Član Predsjedništva BiH je najavio podnošenje krivične prijave protiv Podžića, koji, kako kaže, ne zaslužuje, niti će više imati bilo kakvo povjerenje za bilo kakvu odluku koje Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara predlaže Predsjedništvu BiH.

Dodik kaže "da je ovo jedna potpuno neovlaštena, bespravna i sramna odluka, jer je riječ o veoma osjetljivom pitanju - vježbi Vojske Srbije i Oružanih snaga na Manjači kod Banja Luke".

On je naveo "da je Podžić, koji dolazi iz Komšićeve partije, iz političkih razloga, samovoljno i neovlašteno svojim aktom i odlukom otkazao vojnu vježbu, navodeći potpuno nebulozne stvari kao razlog za to".

"Mislim da je sve to bilo motivisano isključivo njihovom mržnjom prema srpskom narodu i prema Srbiji i da je to jedini razlog zašto su oni donijeli takvu odluku", rekao je Dodik.

Član Prdesjedništva BiH je istakao da je to atak na interese RS.

"To samo govori da smo u pravu kada smo tvrdili da treba povući našu saglasnost sa reforme Oružanih snaga i da u tom pogledu vratimo nadležnost Republici Srpskoj i da Srpska može samostalno da odlučuje o tome jer je tako i predviđeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom", napomenuo je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije