Komšić i Džaferović: Odluka o odgađanju vježbe je opravdana

3
Radiosarajevo.ba
Komšić i Džaferović: Odluka o odgađanju vježbe je opravdana
Anadolija / Komsic/ Dzaferovic

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović oglasili su se putem zajedničkog saopćenja u kojem ističu da je Odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije opravdana.

"Odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije razumna je i opravdana, ako se ima u vidu trenutna pogoršana epidemiološka situacija.

Kao što je podcrtano iz Ministarstva odbrane, predviđena vojna vježba je samo prolongirana i bit će realizirana u skladu s odlukom Predsjedništva, kada se za to steknu potrebn uvjeti.

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

S tim u vezi, zahtjevi za smjenom ministra odbrane su neutemeljeni i neopravdani, te predstavljaju neodgovoran izraz politizacije ovog pitanja", saopćili su u zajedničkoj izjavi Džaferović i Komšić.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tražio je smjenu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića kazavši kako 'nije imao pravo otkazati vježbu jer to može učiniti samo uz saglasnost Predsjedništva'.

Podžić se oglasio kazavši kako vježba nije otkazana već samo pomjerena.

"Zbog netačnih informacija koje su se pojavile u pojedinim medijima, da je vježba otkazana, želim naglasiti sljedeće: dakle, vježba nije otkazana, vježba je odgođena zbog, isključivo, pogoršane epidemiološke situacije, kako u BiH, tako i u Srbiji.

Mali broj naših vojnika je imuniziran i, jednostavno, ne želim preuzeti rizik da se zarazi veliki broj vojnika.

Čim se epidemiološka situacija popravi, vježbu ćemo normalno organizirati i nema razloga da se ona otkazuje", kazao je Podžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije