Adnan Delić sa rukovodstvom Udruženja poslodavaca: Na stolu niz zakona od značaja za radnike

4
Radiosarajevo.ba
Adnan Delić sa rukovodstvom Udruženja poslodavaca: Na stolu niz zakona od značaja za radnike
Foto: Federalno ministarstvo rada i socijalne politike / Ministar Delić održao sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić u radnu posjetu primio je rukovodstvo Udruženja poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH), predvođeno predsjednikom Adnanom Smailbegovićem i direktorom Mariom Nenadićem.

Ovaj sastanak organiziran je kao dio redovnih aktivnosti Ministarstva s ciljem jačanju saradnje i zajedničkog djelovanja na ključnim pitanjima od interesa za poslodavce i radnike u FBiH.

Ministar Delić iskoristio je priliku da predstavnike UPFBiH detaljno informiše o aktivnostima Ministarstva, posebno u vezi s procesom donošenja zakona koji su od posebnog značaja za poslodavce i radnike. Najavio je da početkom narednog mjeseca počinje s radom radna grupa koja će analizirati i pregledati Zakon o radu. Ova grupa će imati zadatak da pripremi prijedlog novog zakona ili izmjena i dopuna postojećeg zakona, u zavisnosti od broja i obima potrebnih promjena.

Helez: Helikopter je najvjerovatnije zakačio za žicu od dalekovoda. Idem na Jablaničko jezero

Helez: Helikopter je najvjerovatnije zakačio za žicu od dalekovoda. Idem na Jablaničko jezero

"U tom kontekstu, planira se razmatranje rješenja koja se odnose na ustupanje radnika, ugovore o radu, vijeća uposlenika, kao i na regulaciju statusa freelancera i drugih slobodnih profesija koje trenutno nisu adekvatno obuhvaćene postojećim zakonodavstvom", kazao je, između ostalog, ministar Delić.

Ministar Delić također je naglasio važnost Zakona o posredovanju u zapošljavanju, kojeg je zajedno s predstavnicima UPFBiH, istakao kao jedan od ključnih propisa za unaprjeđenje tržišta rada. Istakao je i da će Ministarstvo nastaviti raditi na ovom zakonu s ciljem smanjenja nezaposlenosti i lakšeg povezivanja poslodavaca s tražiocima posla.

Tokom sastanka, ministar je obavijestio poslodavce da je Zakon o zapošljavanju stranaca FBiH već usvojen u nacrtu od strane Vlade FBiH i da se očekuje njegovo skoro razmatranje u Zastupničkom domu PFBiH.

Poslodavci su ukazali na potrebu izmjena i dopuna Zakona o zaštiti na radu kako bi se unaprijedila sigurnost na radnim mjestima i povećala efikasnost u primjeni zakonskih rješenja. Ministar Delić izrazio je spremnost Ministarstva da razmotri dostavljene prijedloge poslodavaca s ciljem unaprjeđenja ovog relativno novog zakonskog propisa u resoru rada.

Jedna od ključnih tema sastanka bila je uspostava i početak rada Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, čija je uloga od izuzetnog značaja za proširenje kolektivnih ugovora na sve relevantne subjekte. Ministar Delić obećao je da će ovo pitanje iznijeti pred članove Vlade FBiH kako bi se osiguralo što skorije uspostavljanje Vijeća.

Na kraju sastanka, ministar Delić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s Udruženjem poslodavaca FBiH i najavio daljnju otvorenost Ministarstva za sve inicijative koje će doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta i dobrobiti svih građana Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije