Predstavnici NUB BiH održali sastanak sa Vladom FBiH: Traže rješenja za nastavak rada i finansiranje

2
Radiosarajevo.ba
Predstavnici NUB BiH održali sastanak sa Vladom FBiH: Traže rješenja za nastavak rada i finansiranje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predstavnici Vijeća uposlenika NUBBIH stigli na sastanak u Vladi FBiH

Vijeće uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine upozorilo je u ponedjeljak, 26. augusta, u Sarajevu da zaposlenici te institucije obustavljaju pružanje usluga javnosti do daljnjeg.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković razgovarali su danas, 27. augusta, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa predstavnicima Vijeća uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Aldinom Huskićem i Selmom Bajraktarević.

Huskić i Bajraktarević su se zahvalili na prilici da iznesu svoje zahtjeve i u razgovoru s federalnim premijerom i ministricom pokušaju doći do rješenja problema NUB BiH. Ovom prilikom oni su premijeru Nikšiću i ministrici Duraković predočili zahtjeve Vijeća uposlenika koji se odnose na nemogućnosti finansiranja i imenovanja upravljačke strukture NUB BiH.

Aldin Huskić: 'Imam lijepu vijest, NUB BiH sutra nastavlja sa radom, dobili smo četiri plate'

Aldin Huskić: 'Imam lijepu vijest, NUB BiH sutra nastavlja sa radom, dobili smo četiri plate'

Predstavnici Vijeća uposlenika NUB BiH su informisali premijera i ministricu da su obezbijeđena sredstva za isplatu zaostalih plata, te da ostaje upitno kako tu obavezu rješavati u narednom periodu.

Premijer Nikšić i ministrica Duraković su jasno ukazali i na to da vrata NUB BiH ne smiju biti zatvorena i da uposlenici moraju nastaviti s radom, jer su sredstva za zaostale plate obezbijeđena od Vlade KS.

Vlada Federacije BiH naći će način da se finansijska sredstva prebace Kantonu Sarajevo za izvršenje obaveza KS prema Zakonu o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina do kraja ove, ali i za narednu godinu.

Federalni premijer je naglasio da Vlada Federacije BiH ne može dozvoliti da ova značajna institucija prestane s radom i da njeni radnici ne dobivaju plate. Poručio je da se u zajedničkim razgovorima moraju razmotriti sve mogućnosti kako bi bilo rješeno pitanje imenovanja upravljačke strukture.

Tokom razgovora je u nekoliko navrata konstatovano da je glavni problem nesmetanog funkcionisanja NUB BiH pitanje nadležnosti, ali je istovremno istaknuto da u narednom periodu treba razgovarati i tražiti svaku mogućnost za daljnje nesmetano funkcionisanje NUB BiH.

Također je razgovarano i o mogućnosti da se NUB BiH prijavljuje na javne pozive Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke sa svojim projektima, kako bi i na taj način osigurali dodatna sredstva za unapređenje rada NUB BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije