FBiH se časti luksuzom dok građani osjećaju svaku marku: Vlada troši 1,6 miliona na automobile

17
Radiosarajevo.ba
FBiH se časti luksuzom dok građani osjećaju svaku marku: Vlada troši 1,6 miliona na automobile
Foto: Radiosarajevo / Nermin Nikšić

Za mnogo bitnih i olakšavajućih stvari za građane Federacije BiH nedostaje novca. I s tim se često i građani i javnost pomire. Ali teško se pomiriti da se u vrijeme enormnih cijena, nemogućnosti liječenja onkoloških pacijenata, bez obećane minimalne plate od hiljadu maraka, vladajući u Federaciji BiH odlučuju počastiti novim, luksuznim službenim automobilima.

Samo prije godinu dana, ovaj saziv Vlade Federacije BiH planirana sredstva za nabavku vozila preusmjerio je za liječenje djece oboljele od cistične fibroze. A prije nekoliko dana odlučili su se na ispunjavanje starih želja. Novi vozni park federalnog premijera, pojedinih ministara, predsjednice Federacije BiH i direktora određenih federalnih institucija, građane je koštao 1,6 miliona maraka. Najskuplji modeli, od 150 hiljada maraka, rezervisani su za predsjednicu Federacije BiH Lidiju Bradaru i federalnog premijera Nermina Nikšića.

"Sad nas napadaju što smo kupili vozila, pa ako bih se osvrtao na sve laži koje su nam stavljali na teret, ovo je barem istina. Ništa nijednog trenutka nije bilo skriveno i nabavka je obavljena potpuno transparentno za sve institucije u FBiH objedinjeno, putem javnih procedura", rekao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Sarajevski tramvaj postao mjesto veselja: Putnici oduševili pjevanjem 'Nesanice'

Sarajevski tramvaj postao mjesto veselja: Putnici oduševili pjevanjem 'Nesanice'

I jasno je, komfora za vladajuće u automobilima visoke klase, proizvedenim ove godine, neće nedostajati. Ali ostaje pitanje da li je takva skupa nabavka bila potrebna?

"Ja ne odobravam tu odluku. Mislim da je loš potez u ovom trenutku bio. Da li su ministrarstva i neke agencije zaista trebale kupiti nove? Znam da imate neke automobile, u smislu da se troši više na njihovo održavanje u ovom trenutku zbog starosti i kilometraže, nego koliko košta novi automobil, ali u tom iznosu ja sam siguran da izaziva revolt kod građana".

Vladi RS stigao prijeteći mail: 'Treba vas pobiti bombom, to ću uraditi u naredna 24 sata'

Vladi RS stigao prijeteći mail: 'Treba vas pobiti bombom, to ću uraditi u naredna 24 sata'

"S jedne strane imate populizam - mi nećemo, a s druge strane imate patriotizam, jer je Nermin Nikšić rekao to što nećemo da kupimo automobile, to je patriotski čin. O kojem patriotizmu govorimo kada kupite 190 novih automobila za sebe i svoje ministre?", kaže Senka Kurt, urednica portala interview.ba.

Naročito u vrijeme vrtoglavih cijena, kada minimalna plata građana Federacije BiH pokriva petinu troškova života, a penzioneri su na ivici siromaštva. Još bolnija je činjenica, podsjeća Kurt, da zbog nepostojanja uređaja za radioterapiju u UKC-u Tuzla trpe onkološki pacijenti. Rok za dostavu ponuda na tenderu ističe upravo danas, a do sada su već tri tendera propala.

"Kako to da uporno pada tender za onkološki apart u Tuzli, a da ovaj prođe ko flak. Što bi rekao naš narod 'ko nož kroz puter'. Ovdje se radi o tome da oni ne žele, ne znaju, neće da pomognu građanima entiteta u kojem vladaju", dodala je Kurt.

A građanima ostaje realnost u kojoj pokušavaju namiriti sve troškove života koji stižu na naplatu. Dok se vladajući časte baš njihovim parama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije