Admir Čavalić: 'Usvajanje budžeta nije nikakav uspjeh, ne smije kriterij tako nisko pasti'

0
Radiosarajevo.ba
Admir Čavalić: 'Usvajanje budžeta nije nikakav uspjeh, ne smije kriterij tako nisko pasti'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Admir Čavalić

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić (SBiH) oglasio se povodom hitne sjednice ovog tijela, koja je sazvana kako bi se usvojio budžet ovog entiteta.

Sjednica je još u toku, a Čavalić je komentarisao, između ostalog, i činjenicu da je njegova stranka, zajedno s NES-om, odlučila podržati budžet FBiH. 

"Moramo prestati tretirati usvajanje budžeta kao nekakav uspjeh (osim nažalost na državnom nivou gdje imamo kontinuirane blokade iz RS). Kriteriji uspjeha ne smiju tako nisko pasti. Reforma je uspjeh - fiskalna npr. koje neće biti ove godine. Budžet posebno nije uspjeh ako se to radi '5 do 12', po hitnoj proceduri, bez javne rasprave (kako to regresivno radi Vlada FBiH sada).

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Budžet nije nečija babovina, naročito federalni budžet čija struktura je takva da većina budžeta ide za potrebe PIO fonda, te otplatu ukupnog duga, kao i izvršavanje socio-ekonomskih prava po osnovu različitih zakona. Kao ekonomista i zastupnik ne mogu pristati na to da se budžet prisvaja kao takav. Budžet je nešto što se usvaja svake godine, i tako iz godine u godinu. To je budžet svih građana FBiH i upravo dodatnih gotovo 0.5 milijardi KM je rezultat rada građana i privrednika, ne političara.

Ovo napominjem i za kolege iz većine (koji aplaudiraju usvajanju budžeta), ali i za kolege iz opozicije koji apriorno vide budžet kao nešto privatno od većine (mada realno većina može utjecati na nekih 5-10 posto samog federalnog budžeta, sve ostalo je zacementirano - hvala Bogu na tome). Ovo je prvi razlog zašto podržavamo današnji budžet ispred dva kluba - SBiH i NES.

Drugi razlog je politički - dosta je više političkih trgovina sa budžetskim pozicijama (popularni bazeni). Znamo da minimalna većina u parlamentu nužno vodi devijacijama koje podrazumijevaju da 1-2 zastupnika iz većine mogu usmjeravati na desetine miliona novca poreskih obveznika. Ako naša podrška znači da se za 1 posto smanjuje stepen političke trgovine unutar vladajuće većine, onda je naš cilj ostvaren (izvinjenje kolegama 'trgovcima').

Znam da neko to vidi drugačije, na način da uživa u tome da se uništava FBiH kroz političku trgovinu - kako bi mogao politički poentirati na tuđem neuspjehu. Mi to vidimo drugačije: ovo je novac poreznih obveznika i svaka marka se mora iskoristiti na pravi način. Na kraju, zbog toga što ovaj budžet ništa ne govori kroz pojedinačne stavke (povećao se kapacitet ministarstava), najveći izazov je sada pratiti izvršenje istoga - kako se dijeli novac, kojim tempom, da li sa nekim kriterijima ili ne, koliko transparentno itd.

To sam i naveo u diskusiji na parlamentu danas. Konačno, budžet nije socijalan, razvojni, niti je inovativan - samo klasični budžet sa +0.5 milijardi KM, uz veće kapacitete/ovlasti ministarstava da vrše raspodjelu" objavio je Čavalić na X.com. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije