Čavalić za Radiosarajevo.ba: Kriptovalute su u BiH u 'sivoj zoni', ali to ne znači da su ilegalne

2
Dž. M.
Čavalić za Radiosarajevo.ba: Kriptovalute su u BiH u 'sivoj zoni', ali to ne znači da su ilegalne
Foto: Photojoiner / Admir Čavalić - Bitcoin

Iako je u Bosni i Hercegovini sve više pisutna zainteresovanost za kriptovalutama, naročito nakon pojave prvog bitcoin bankomata u Sarajevu, nedovoljne informacije i manjak zakona predstavlja veliki problem građanima. 

Kao što smo već pisali, u Bosni i Hercegovini glavni problem je to što kriptovalute nisu definisane Zakonom o PDV-u

Kako bi pojasnili tačno šta su kriptovalute i kakav bi utjecaj mogle imati na bosanskohercegovačko tržište razgovarali smo sa ekonomskim analitičarom, Admirom Čavalićem

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

Istražili smo: U Sarajevu se otvara prvi bitcoin bankomat

Istražili smo: U Sarajevu se otvara prvi bitcoin bankomat

"Kriptovalute su virtualni novac, a bitcoin je jedna od poznatijih kriptovaluta. Ovaj termin nije nepoznat u ekonomiji, s obzirom na to da su ekonomski nobelovci već 60-tih i 70-tih godina upozoravali da će se pojaviti decentralizirani privatni novac koji neće biti izdavan od strane nacionalnih banaka jedne zemlje", kazao je Čavalić za portal Radiosarajevo.ba.

Pored toga, kazao je i da je jako interesantno to što se prvi bitcoin bankomat pojavio upravo sada u Sarajevu, s obzirom na to da se bilježi opšti pad kriptovaluta kao posljedica inflacije i rasta kamatnih stopa, te je naglasio da uprkos ovom padu kriptovalute neće nestati.

"Bosna i Hercegovina nema zakon o digitalnoj imovini, kao što to ima susjedna Srbija, koji bi prepoznali taj novac kao neku imovinu, vrijednost ili kapital, tako da je vrlo teško govoriti o oporezivanju. Ukoliko država nešto ne prepoznaje kao takvo vrlo je teško govoriti o oporezivanju, to je u 'sivoj zoni' što ne mora značiti da je ilegalno", pojasnio je ekonomski analitičar, te dodao:

"Iako u Bosni i Hercegovini postoji porez na dobit, zakon koji reguliše ovu oblast bi se morao malo izmijeniti kako bi se moglo govoriti o oporezivanju navedenog."

Međutim, s obzirom na to da se tržište kriptovaluta trenutno nalazi u padu, a da se inicijative podnose kada je neko tržište u rastu Čavalić je upitao koliko bi bilo atraktivno da se sada podnosi ta inicijativa.

Ekonomski analitičar i istraživač, Admir Čavalić, kazao je i da bi kriptovalute, kao i blockchain tehnologija koja je ključna za kriptovalute mogle pozitivno doprinijeti Bosni i Hercegovini, naročito kada je sama blockchain tehnologija u pitanju. 

"Možda najbolja aplikacija blockchain tehnologije bi bila u javnoj administraciji ili katastrima kao što je to slučaj u Estoniji", kazao je za portal Radiosarajevo.ba, te je dodao da se ova vrsta tehnologije pokazala dosta otpornijom na raznorazne negativne pojave. 

"Može se koristiti i u vođenju financijskog sistema, ali dosta smo daleko od toga", zaključio je Čavalić.

Zainteresovanost za kriptovalutama u Bosni i Hercegovini je sve veća, one spajaju građane i privrednike sa svijetom, te im omogućava da na jedan sasvim drugi način investiraju štednje ali i da nose rizik gubitka svoje vrijednosti. 

"To im pojedinačno omogućava da mogu upravljati svojom imovinskom vrijednosti na nekom globalnom nivou, što je vrlo dobro u kontekstu naše integracije i praćenja trendova globalizacije", zaključio je Admir Čavalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije