Istražili smo: U Sarajevu se otvara prvi bitcoin bankomat

5
Dž. M.
Istražili smo: U Sarajevu se otvara prvi bitcoin bankomat
Radiosarajevo.ba / Bitcoin bankomat u Sarajevu

Glavni grad Bosne i Hercegovine danas je dobio još jedan novitet, a radi se o prvom bitcoin bankomatu koji se otvorio u centru Sarajeva, na ovom bankomatu građani će moći kupovati i prodavati svoje kriptovalute, odnosno bitcoin što predstavlja vrstu digitalnog novca. 

Obzirom da se dosta govorilo o tome šta se dešava u centru Sarajeva i da je ovaj zanimljivi objekat zaintrigirao mnoge prolaznike ekipa portala Radiosarajevo.ba bila je na mjestu gdje se nalazi prvi bitcoin bankomat, te smo dodatno istražili o čemu se radi.

Mnogi građani su već posjetili objekat koji se nalazi na frekventnom mjestu u centru Sarajeva, a i zapitali su se šta predstavlja ovaj zanimljivi objekat

Ovo je koliba gdje je mala Danka nestala: Policija blokirala prilaz, rade na raščišćavanju prostora

Ovo je koliba gdje je mala Danka nestala: Policija blokirala prilaz, rade na raščišćavanju prostora

Kosovo zabranilo rudarenje kriptovalutama, objasnili zašto

Kosovo zabranilo rudarenje kriptovalutama, objasnili zašto

Dok je mlađa populacija pretpostavila da se radi o nekoj vrsti igraone, stariji su pretpostavljali da je u pitanju još jedna kladionica. Ono što je mnoge iznenadilo je činjenica da se zapravo radi o bitcoin bankomatu

Dakle, u Sarajevu je otvoren prvi bankomat za razmjenu kriptovalutama, gdje možete ujedno i kupovati ali i prodavati kriptovalute. Način korištenja je vrlo jednostavan

Iako se mnogo toga raspravljalo i tržište bitcoina nije stabilno, u Bosni i Hercegovini postoji još jedan problem koji se veže za bitcoin, kao i za ostale kriptovalute.

Najveći problem u BiH jeste to što promet kriptovalutama nije zakonski uređen.

Iako sama definicija kriptovalute još uvijek nije definisana u okviru zakona, fiskalna struka pokušava pronaći odgovore na koji način oporezivati iste.

Kriptovalute se na različite načine definišu u različitim državama. Primjera radi, u Singapuru se definiraju kao usluga, u SAD-u kao kapitalno dobro, a u Njemačkoj privatnim novcem.

Pored toga, stav Republike Hrvatske prema Zakonu o Porezu na dohodak takav je da su kriptovalute definirane kao dohodak od kapitala te se svrstavaju u dohodak od ostale finansijske imovine. Stoga, ne oporezuje se posjedovanje kriptovaluta kao finansijske imovine, već ostvareni prihod građana od trgovine kriptovalutama. 

Kriptovalute u Republici Hrvatskoj ne predstavljaju novac niti sredstvo plaćanja, te se smatraju prenosivim instrumentom. Samim tim transakcije su oslobođene plaćanja PDV-a.

Međutim, pitanje trgovine kriptovalutama još uvijek nije definisano Zakonom o PDV-u u Bosni i Hercegovini.

Nadamo se da će otvaranje prvog bitcoin bankomata utjecati na dopunjavanje nedovoljno definisanih zakonskih propisa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije