Kosovo zabranilo rudarenje kriptovalutama, objasnili zašto

0
Radiosarajevo.ba
Kosovo zabranilo rudarenje kriptovalutama, objasnili zašto
Foto: Wikipedia / Bitcoin

Kosovska vlada u utorak je zabranila rudarenje kriptovaluta kako bi smanjila potrošnju električne energije u vrijeme dok se zemlja suočava s najgorom energetskom krizom u posljednjem desetljeću.

Policija će zaustaviti rudarenje "u saradnji s drugim relevantnim ustanovama koje će identificirati lokacije na kojima se proizvode kriptovalute", saopćila je ministrica ekonomije i energetike Artane Rizvanolli, piše Hina.

Zbog jeftine struje proteklih godina brojni su mladi na Kosovu postali rudari kriptovaluta.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Kosovo je prošloga mjeseca imalo redukcije struje dvaput dnevno po dva sata zbog otežanog rada termoelektrane na ugljen i visokih uvoznih cijena električne energije.

Europske cijene plina porasle su u utorak za više od 30 posto nakon što je smanjena opskrba plinom iz Rusije, što je izazvalo zabrinutost da bi moglo doći do energetske krize u zimskim mjesecima.

Kosovo je u decembru proglasilo vanredno stanje na 60 dana koje će vladi omogućiti da izdvoji više novca za uvoz energenata te uvede dodatne redukcije i oštrije mjere.

Jedan rudar anonimno je Reutersu rekao kako mjesečno struju plaća 170 eura, a od rudarenja kriptovaluta zaradi 2400 eura.

Rudarenje kriptovaluta raste i na sjeveru Kosova, većinski nastanjenom Srbima koji odbijaju plaćati struju.

Kosovo uvozi više od 40 posto električne energije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije