U prvoj zemlji svijeta koja je uvela bitcoin kao službenu valutu zavladao haos

0
Radiosarajevo.ba
U prvoj zemlji svijeta koja je uvela bitcoin kao službenu valutu zavladao haos
Foto: EPA-EFE / Nemiri u Salvadoru

Prvi dan bitcoina kao službenog sredstva plaćanja u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta Salvadoru prošao je uz proteste s paljenjem guma te, u jednom trenutku, uz pad vrijednosti te digitalne valute od čak 20 posto.

Neobičan i prilično odvažan eksperiment salvadorske vlade i 40-godišnjeg predsjednika Nayiba Bukelea nije prošao onako kako se Bukele nadao. Osim protesta i lošeg dana na burzi, bilo je i tehničkih smetnji.

Jedan opozicijski političar utvrdio je da je zbog pada vrijednosti bitcoina - u jednom trenutku pao je sa 52.000 dolara na 43.000 - Salvador izgubio tri miliona dolara.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Kako javlja BBC, platforme poput Applea i Huaweija nisu nudile mogućnost digitalne valute, a zbog navale registracija serveri su se morali "skinuti" s interneta. Ali,, kako je dan odmicao, digitalna valuta, u Salvadoru se zove chivo, pojavljivala se na sve više platformi, a kao platežno sredstvo prihvaćale su je firme poput Starbucksa i McDonald'sa, piše Jutarnji list.

Naime, kako bi potaknula građane da sudjeluju u eksperimentu i počnu se koristiti bitcoinom za plaćanje, vlada je svakom građaninu darovala bitcoine u vrijednosti od 30 dolara.

To nije spriječilo oko 1.000 građana da se okupe u glavnom gradu i, paleći gume i bacajući petarde, pokažu što misle o vladinu velikom planu. Salvador je siromašna zemlja daleko od modernih tehnoloških tokova. Većina, mahom siromašnih građana nema ni bankovni račun, a mnogi ni pristup internetu.

Nemiri u Salvadoru - undefined

Foto: EPA-EFE: Nemiri u Salvadoru

Uvođenje digitalne valute moglo bi upropastiti zemlju i stvoriti probleme upravo onima kojima je najteže, smatraju kritičari zbog nestabilnosti te valute.

Naime, velik dio BDP-a ove zemlje, oko 20 posto, čine doznake iz inozemstva, od kojih mnogi preživljavaju. Ali,, upravo je na te doznake Bukele i računao kad je poručio da se zemlja ne smije bojati i da treba biti odvažna.

Nemiri u Salvadoru - undefined

Foto: EPA-EFE: Nemiri u Salvadoru

Naime, budući da se za digitalnu valutu ne naplaćuje usluga transakcije, to bi, izračunala je vlada, u zemlju dovelo oko 400 miliona dolara više godišnje. Prema izračunu Svjetske banke, prije je riječ o ušteđenih 170 miliona dolara. Objavljujući uvođenje bitcoina kao sredstva plaćanja uz dolar, Bukele je rekao:

"Moramo slomiti paradigme prošlosti. Salvador ima pravo napredovati prema zemljama prvog svijeta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije