Čavalić: Parlamentarni odbor podržao inicijativu da se poslodavcima omogući dizanje plata radnicima

0
Fena
Čavalić: Parlamentarni odbor podržao inicijativu da se poslodavcima omogući dizanje plata radnicima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Admir Čavalić

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH razmatrao je danas zahtjev Udruženja poslodavaca u vezi dopune dnevnog reda naredne sjednice tog doma, kako bi se omogućilo da se izmijene fiskalni zakoni na način da radnici u FBiH mogu imati do 400 KM više neto primanja.

Predsjednik Odbora Admir Čavalić je nakon sjednice izjavio novinarima da su, vezano za zahtjev poslodavaca, usvojili nekoliko zaključaka.

Po njegovim riječima, Odbor podržava njihovu urgenciju na način da se dopuni dnevni red sjednice Predstavničkog doma, "da idu ti zakoni kako bi se omogućilo do 400 KM više neto primanja za radnike u Federaciji BiH, uz 11 posto plaćanja samo za PIO doprinose".

Naručio sladoled u Dubrovniku pa zamalo pao u nesvijest kada je vidio račun

Naručio sladoled u Dubrovniku pa zamalo pao u nesvijest kada je vidio račun

"Također smo zaključili da Odbor predlaže Vladi Federacije BiH da formira radnu grupu za pripremu fiskalnih zakona. Moramo čim prije raditi na strateškim fiskalnim zakonima. Iz dana u dan se mijenja situacija na tržištu rada. Došlo je do određenog zasićenja, gdje jednostavno nema više radnika, nema poticaja za zapošljavanje nove radne snage, a konstantno odlazi radna snaga", istaknuo je Čavalić.

Odbor je razmatrao i kvartalni izvještaj o dugu za četvrti kvartal 2022. za FBiH, kao i Izvještaj o zaduženju Federacije BiH po osnovu emisije trezorskih zapisa.

Čavalić i Omerović traže izmjene zakona: Do 10 godina zatvora onom ko vozi pod utjecajem alkohola

Čavalić i Omerović traže izmjene zakona: Do 10 godina zatvora onom ko vozi pod utjecajem alkohola

Čavalić je kazao da su konstatovali da uglavnom nema problema po pitanju zaduženosti Federacije BiH, "za razliku od entiteta Republika Srpska".

"Po pitanju zaključaka Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku u vezi Federalne agencije za privatizaciju, očekujemo da se na sjednici doma usvoje ti zaključci. To znači da se konačno deblokira Federalna agrencija za privatizaciju, da radnici napokon prime plaće i da ona može funkcionalno djelovati", kazao je Čavalić.

Po njegovim riječima, Odbor je također predložio i da se čim prije stavi u parlamentarnu proceduru izmjena Zakona o bankama.

Čavalić je kazao da je u vezi tačke dnevnog reda koja se tiče igara na sreću, na sjednici Odbora bio i direktor Porezne uprave FBiH kao izvjestilac. Članovi odbora su tražili dopunu informacije, posebno o tome koliko je uplaćeno poreza od ukupnog prometa do 100 KM uplata i preko 100 KM kada su u pitanju igre na sreću.

"Moguće da se dosta toga radi na tome da se uplaćuje do 100 KM ili tako prikaže da se uplaćuje kako bi se možda radila evazija uplate poreza", naveo je Čavalić.

Vlada Federacije odobrila: Gradi se nova vjetrolektrana u Bosni

Vlada Federacije odobrila: Gradi se nova vjetrolektrana u Bosni

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa rastom kamatnih stopa, Čavalić je odgovorio kako misli da će one i dalje rasti.

"To je jedan od zahtjeva MMF-a, a i činjenica da FED diže kamatne stope, Evropska centralna banka. Mi nismo izolovano polje. Ne možemo reagovati. Ali s druge strane, naše tržište je drugačije, ima svoje specifičnosti na način da ne mogu baš banke toliko dizati kamatnu stopu, jer neće biti onda potražnje za kreditima, pogotovo od strane stanovništva koje ih najviše koristi", smatra Čavalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije