Čavalić i Omerović traže izmjene zakona: Do 10 godina zatvora onom ko vozi pod utjecajem alkohola

4
Radiosarajevo.ba
Čavalić i Omerović traže izmjene zakona: Do 10 godina zatvora onom ko vozi pod utjecajem alkohola
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Radar / Ilustracija

Zastupnici Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Parlamentu Federacije BiH Admir Čavalić i Safet Omerović uputili su u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena Krivičnog zakona FBiH kojima traže uvođenje mjera za strožije kažnjavanje vozača pod uticajem alkohola.

Čavalić i Omerović predlažu da kazna za navedeno krivično djelo bude do deset godina zatvora umjesto sadašnje do tri godine.

"Zajedno sa kolegom Omerovićem uputio sam u parlamentarnu proceduru izmjene Krivičnog zakona FBiH, a u vezi vožnje pod uticajem alkohola. Izmjena se odnosi na član 333. koji trenutno glasi: "Ko pod uticajem alkohola ili drugih omamljujućih sredstava upravlja prijevoznim sredstvom, iako je zbog toga očito nesposoban za sigurnu vožnju i time tako ugrozi javni promet na putevima da dovede u opasnost život ili tijelo ljudi ili imovinu većeg opsega, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine", navodi Čavalić na svom Facebook profilu.

Nova atrakcija na Baščaršiji: Da li ste vidjeli "Sarajevski dijamant"?

Nova atrakcija na Baščaršiji: Da li ste vidjeli "Sarajevski dijamant"?

Predložena izmjena Čavalića i Omerovića odnosi se na povećanje kazne, pa bi tako dio koji glasi, "kazniti će se kaznom zatvora do tri godine" bio zamijenjen "kazniti će se kaznom zatvora do deset godina".

"Nakon stravične saobraćajne nesreće u Sarajevu u okviru koje je Armin Berberović udario tri pješakinje ubivši mladu doktoricu Azru Spahić, vozeći bez položenog vozačkog ispita, sa 0.41 promila alkohola u krvi, mišljenja smo da je potrebno preventivno djelovati kroz izmjenu krivičnog zakona i to sa fokusom na kažnjavanje vožnje u alkoholiziranom stanju. Povećanje moguće kazne nije uvijek dobra mjera, ali mišljenja smo da je i bez ovog slučaja navedena propisana kazna bila preniska", naveo je Čavalić.

☑️Zajedno sa kolegom doktorom Safetom Omerovićem uputio sam u parlamentarnu proceduru izmjene krivičnog zakona FBiH, a u...

Posted by Admir Čavalić on Monday, June 5, 2023

Smatra da ova mjera neće dovesti do potpunog rješenja ovog problema, ali da misli da je ovo dobar početak.

"Kao Parlament FBiH se trebamo kretati u dijelu svoje nadležnosti i mislim da je ovo najmanje što možemo trenutno učiniti", obajvo je Čavalić.

Zastupnici SBiH zatražili da prijedlog izmjena Krivičnog zakona FBiH za strožije kažnjavanje vozača pod uticajem alkohola bude usvojen po skraćenom postupku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije