MUP KS uputio apel građanima: 'Budite oprezni!'

0
Radiosarajevo.ba
MUP KS uputio apel građanima: 'Budite oprezni!'
FOTO: Pixabay / Vatra

U odnosu na činjenicu da predstoji sezona izvođenja proljetnih radova na čišćenju obradivih površina i šuma, a koji ponekad uključuju spaljivanje niskog rastinja, korova i slično, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo poziva građane na maksimalan oprez kako bi izbjegli neželjene posljedice.

Nekontrolisano i neodgovorno paljenje vatre može rezultirati težim posljedicama u kojima građani mogu nastradati i može nastati velika materijalna šteta.

Građane pozivamo da, ukoliko imaju potrebu, paljenje vatre vrše krajnje oprezno i odgovorno, te da vatru ne ostavljaju bez nadzora. Također, apelujemo na građane da ne vrše spaljivanje ostataka korova ili drugog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa, kao ni prilikom nepovoljnih vremenskih uslova, pri čemu može doći do požara koji mogu ugroziti ljudske živote i materijalna dobra.

Obustava saobraćaja u subotu u Sarajevu: Delegacije iz RS-a dolaze u bivšu Dobrovoljačku

Obustava saobraćaja u subotu u Sarajevu: Delegacije iz RS-a dolaze u bivšu Dobrovoljačku

Predviđene kazne

Koristimo ovu priliku da podsjetimo građane na pojedine odredbe Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, i to:

  • član 323. KZ FBiH (Izazivanje opće opasnosti) - predviđene sankcije, novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina.
  • član 317. KZ FBiH (Izazivanje šumskog požara) - predviđene sankcije, novčana kazna ili kazna zatvora do dvanaest gosina i
  • član 301. KZ FBiH (Paljevina) - predviđene sankcije, kazna zatvora od jedne do dvanaest godina.

Policijski službenici Uprave policije će postupati po svim prijavama za požare i raditi na prikupljanju informacija u vezi s osobama za koje bi postojali osovi sumnje da su izazvale požar, protiv kojih će biti preduzete zakonom predviđene mjere.

Kazne od 200 do 1.500 KM: Uprava za šumarstvo KS upozorava na opasnost od šumskih požara

Kazne od 200 do 1.500 KM: Uprava za šumarstvo KS upozorava na opasnost od šumskih požara

Besplatni brojevi telefona

Građane pozivamo da ako uoče požar ili svjedoče nekontrolisanom širenju vatre, o tome odmah obavijeste vatrogasce putem broja (123) i policiju (122).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije