... / Kanton Sarajevo večeras zatvara ugostiteljske objekte, pomjera se policijski sat

19. 03. 2021. u 07:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vlada Kantona Sarajevo je na sinoćnjoj sjednici donijela odluku da zatvori ugostiteljske objekte u KS i produži policijski sat, a sve stupa snagu od večeras od 21 sat.

S tim u vezi, iz Vlade Kantona Sarajevo dali su detaljno pojašnjenje šta to konkretno znači, na koga se nova odluća neće odnositi, ali i da se sprema paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad.

U Kantonu Sarajevo od večeras u 21 pa do 5 sati ujutro, stupa na snagu zabrana kretanja, zatvaraju se ugostiteljski objekti na 15 dana, uz naknadu.

Zaključak o zabrani kretanja u ovom periodu donijela je Vlada KS na sinoćnjoj sjednici, zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.

Zabrana kretanja na snazi će biti narednih 15 dana.

Također, na period od 15 dana, počevši od 20. marta 2021. godine u 5 sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića.

Zaključkom o zabrani rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane, te djelatnosti pripreme i usluživanja pića.

Premijer Edin Forto poručio je da će Vlada KS odmah po usvajanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, a koji će se naći pred Skupštinom KS naredne sedmice, spremiti paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad.

Iz zabrane kretanja u KS-u izuzeti su svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID na području KS, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID , uposlenici kojima se odvija proces rada u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavaca za kretanje u periodu od 21 uvečer pa do 5 sati ujutro narednog dana.

Sinoć je donesen i zaključak o produženju važenja svih ranijih mjera po preporukama Kriznog štaba.
Vlada upućuje riječi zahvalnosti zdravstvenim radnicima na bespoštednoj borbi za zdravlje i živote svih nas tokom pandemije, kao i stanovnicima Kantona Sarajevo koji u ovom teškom periodu poštuju preporuke struke i mjere koje su na snazi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)