Problemi saveza: Zbog nebrige vlasti rukometni Zmajevi mogli bi ostati bez baraža

E. H.
Problemi saveza: Zbog nebrige vlasti rukometni Zmajevi mogli bi ostati bez baraža
Zbog brojnih problema nagomilanih u prethodnom periodu Rukometni savez Bosne i Hercegovine nalazi se pred gašenje, te bez obzira na odluku EHF-a u "slučaju Nuić" odigravanje utakmice baraža bit će nemoguće organizirati.

Kako ističu iz Rukometnog saveza BiH, u ovom čelnom organu rukometne reprezentacije već odavno je situacija alarmantna, a ona se iz dana u dan dodatno komplicira, te ukoliko uskoro ne budu riješeni gorući problemi, moglo bi doći do definitivnog kraja rukometa u BiH.

Zbog famoznog ID broja, kojeg Rukometni savez ne posjeduje i koji uzrokuje nemogućnost poslovanja, u pitanje su dovedena sva takmičenja u BiH, uključujući i nastavak muške i ženske inačice Premijer lige BiH, te odigravanje međunarodnih susreta.

"Zbog ID broja, koji nemamo, nama su blokirani svi računi, te mi bez njega ne možemo funkcionirati. Sve to je prouzrokovalo probleme koji bi mogli značiti neodržavanje drugog dijela sezone u muškoj i ženskoj rukometnoj Premijer ligi BiH, a nećemo biti u mogućnosti završiti ni prijelazni rok. Samim tim u pitanje je dovedeno i odigravanje međunarodnih susreta, kao što je utakmica baraža, jer nećemo biti u mogućnosti organizirati ih", potvrdila je za Radiosarajevo.ba generalni sekretar RS BiH Lejla Hairlahović, koja je na ovu funkciju stigla u decembru prošle godine.

lejla_hairlahovic_nezavisnenovine.jpg - undefined

Lejla Hairlahović, generalni sekretar RS BiH

Ona je istaknula i kako problem oko dobijanja ID broja traje već predugo, još od onog trenutka kada je Ministarstvo finansija FBiH novoosnovanom savezu, koji je naslijedio oko tri miliona KM duga, dalo ID broj starog saveza, a Poreska uprava FBiH odbila zahtjev RS BiH da dobije novi ID broj.

"Konačno rješenje svih problema Rukometnog saveza BiH jeste da se nadležne vlasti uključe u cijeli problem, odnosno da to učine oni koji koče cijeli proces, a koji se nalaze unutar poreskih vlasti Federacije BiH i države", dodala je Hairlahović.

S ovakvom situacijom nezadovoljan je i direktor rukometne reprezentacije BiH Gordan Muzurović, koji ističe da je krajnje vrijeme da se problemi riješe, posebno zbog posljednjih uspjeha koji su rukometne Zmajeve odveli do pobjede protiv Švicarske i baraža za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj naredne godine.

gordan_muzurovic_direktor_reprezentacija_bih_sarajevo_RSA.jpg - undefined

Gordan Muzurović, direktor rukometne reprezentacije BiH 

"Ova situacija u savezu traje od juna prošle godine, a sada je možda samo trenutak koji je jednostavno doprinio da se ponovo aktualizira sve ono što muči rukovodstvo. Nadležni u ovoj državi, očigledno, ne vide šta se dešava dalje od svog nosa. Oni ne pridaju pažnju, uopće, stanju u kojem se Rukometni savez i rukometna reprezentacija BiH nalaze. Mislim da je krajnje vrijeme da otvorimo ovu priču skroz i da pogledamo u oči jedni druge, pa da kažemo nismo mi za to, odnosno evo donijet ćemo neko rješenje", zaključio je Muzurović.

Inače, nakon velike subotnje pobjede rukometnih Zmajeva nad reprezentacijom Švicarske u Tuzli, u RS BiH još uvijek očekuju odluku iz sjedišta EHF-a u Beču, koji bi trebao da se očituje o "slučaju Nuić". Ovaj slučaj bacio je mrlju na sjajan dvomeč bh. rukometaša, te zbog njega BiH prijeti diskvalificiranje iz kvalifikacionog ciklusa za rukometni Mundijal 2019. godine. Ipak, u savezu se nadaju kako će taj slučaj biti uspješno prevladan, te da će BiH postati posljednji putnik u baraž.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije