Kenijac Eliud Kipchoge istrčao maraton za manje od dva sata

Radiosarajevo.ba
Kenijac Eliud Kipchoge istrčao maraton za manje od dva sata
Foto: EPA-EFE / Kenijac Eliud Kipchoge istrčao je maraton za manje od dva sata

Kenijac Eliud Kipchoge istrčao je maraton za manje od dva sata i tako postao prvi atletičar u historiji kojem je to pošlo za rukom.

Kipchoge je svoj podvig ostvario danas u Beču.

Eliud Kipchoge, maratonac rekorder sutra će pokušati pomjeriti ljudske granice

Tokom utrke pratio ga je 41 pacemaker, te automobil koji je održavao konstantu brzinu.

Kipchoge je imao veliku podršku, u cilj je ušao sprintom i ostvario vrijeme od 1 sat 59 minuta i 40 sekundi. Za to vrijeme je pretrčao 42 kilometra i 195 metara.

Potom je uslijedilo slavlje s okupljenom publikom, a tu je bila i njegova supruga Grace te njihova djeca.

Kipchoge je trčao maraton pod nazivom INEOS 1:59 Challenge. Kao što je poznato, radi se o aktuelnom olimpijskom rekorderu i najboljem maratoncu u historiji.

Utrka u Beču nije bila otvorena, nego eksperimentalna, stoga rezultat neće biti zvaničan svjetski rekord, jer ne zadovoljava uvjete propisane od Svjetske atletske federacije (IAAF).

Kipchoge je promijenio ishranu nekoliko dana prije same utrke i povećao je unos ugljikohidrata, kako bi imao dovoljno energije za iznimni napor.

Kipchoge je već trčao vrijeme bolje od svjetskog rekorda, ali u identičnom pokušaju kao što je ovaj u Beču 2017. godine u talijanskoj Monzi. Tada je čovjek čiji je motao "Nijedan čovjek nema limite" dužinu maratona u specijalnim uvjetima istrčao u vremenu 2:00:25.

Kipchoge je zlatni maratonac s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine. Medalje ima i u disciplini 5.000 metara na olimpijskim igrama 2008. u Pekingu (srebro) i 2004. u Atini (bronza). Na cestovno trčanje prebacio se 2012. godine, a najbrži je bio u na najpoznatijim svjetskim martonima. Slavio je četiri puta u Londonu (2015, 2016, 2018 i 2019), tri puta u Berlinu (2015, 2017, 2018) i jednom u Chicagu (2014).

Kenijac Eliud Kipchoge istrčao je maraton za manje od dva sata - undefined

Foto: EPA-EFE: Kenijac Eliud Kipchoge istrčao je maraton za manje od dva sata

Kipchoge je rođen 5. novembra 1984. godine u Keniji u mjestu Kapsisiywa koje pripada Nandi distriktu. Dok je pohađao školu trčao je rekreativno, tačnije na putu do škole svaki dan bi pretrčao više od tri kilometra. Odgojila ga je samhorana majka koja je po profesiji učiteljica. Najmlađi je od četvero djece, a najzaslužniji za njegovu blistavu karijeru je Patrick Sang, bivši osvajač olimpijske medalje, a danas njegov trener. Upoznali su se kada je Kipchoge imao 16 godina.

Zanimljivo je da i dalje živi u Keniji i to u mjestu Eldoret, gradu koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2.700 metara sa populacijom od 289.380 stanovnika. To je trenutno najbrže rastući grad u Keniji. Grad je dobio naziv po rijeci, a na Maasai jeziku koji se govori u južnoj Keniji i sjevernoj Tanzaniji znači "Kamenita rijeka" i odnosi se na Sosiani rijeku koja je pritoka Nila i koja protiče kroz ovaj grad.

Ipak, ovo je ogroman uspjeh za svjetski sport, jer je Kipchoge ovim otvorio vrata svim trkačima da dostignu rezultat. Možda će upravo on biti taj koji će na sljedećem zvaničnom maratonu trčati ispod dva sata.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije