Otac Amela Tuke: Pustio sam suzu kada je osvojio medalju, jednu utrku ne mogu zaboraviti

A. S.
Otac Amela Tuke: Pustio sam suzu kada je osvojio medalju, jednu utrku ne mogu zaboraviti
Foto: Radiosarajevo.ba / Senad Tuka sa rodbinom na dočeku sina Amela u Sarajevu

Bosanci i Hercegovci brzo zaboravljaju lijepe stvari, pa je tako i srebrena medalja Amela Tuke na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi na 800 metara, preko noći došla u drugi plan. 

Ipak, historijski uspjeh jednog od najboljih sportista Bosne i Hercegovine i dalje je tema u Kaknju, Zenici, u porodici našeg najboljeg atletičara. 

Amel Tuka: Mislio sam da sam jak, a onda me zagrlila majka

Međutim trenutak kada sam zagrlio majku, emocije krenu, suze same krenu. Jer, ta žena me donijela na ovaj svijet. Rodila me čak na noge. Možda rijetko ko to zna, ali ja sam jedan od rijetkih koji je rođen na noge.

Redakcija Radiosarajevo.ba imala je priliku razgovarati sa ocem Amela Tuke, Senadom Tukom, koji je u razgovoru za naš portal govorio o ponosnom sinu kojeg slavi Bosna i Hercegovina, ali i cijeli Balkan. 

"Znate kako je, svjetska medalja se ne osvaja svaki dan. Jednu je donio prije četiri godine iz Pekinga, ali mi je ova medalja nekako draža. Nije to što je srebrena i sjajnija je od bronze iz 2015. godine, već što je do nje stigao kada su mi sina mnogi otpisali", priča nam Senad Tuka.  

Tokom Amelovog obraćanja na Sarajevskom aerodromu, kada je stigao sa srebrom oko vrata iz Dohe, na licu Senada smo primjetili suze. 

Veličanstvena atmosfera u Zenici: Na dočeku Amela Tuke 6.000 ljudi

Osvajaču medalje za Bosnu i Hercegovinu iz Dohe, atletičar Amel Tuka, koji je u Kataru ostvario historijski uspjeh osvojivši srebro, u petak navečer u Zenici je priređen veličanstven doček, uz spektakularni vatromet. Na stadionu Atletskog kluba Zenica, gdje je Amel počeo svoj put prema svjetskim visinama, okupilo se više od 6.000 najvjernijih fanova najboljeg sportiste naše zemlje.

"Da, zaplakao sam i kada je osvojio medalju. Nije moje srce od kamena. U porodičnoj kući nas je bilo 20, navijali smo i priželjkivali medalju. Znali smo da je u odličnoj formi i da je u grupi kandidata za postolje", dodao je Senad. 

Kaže da je na stotine Amelovih utrka odgledao. Ipak, jednu posebno izdvaja, i to onu sa Svjetskog prvenstva iz Dohe.

"Ne znam, ali meni je polufinalna utrka baš teško pala. Možda što mi se javio da ima problema sa stomakom, jer je razmišljao čak i da odustane od borbe za finale i medalju? Nisam siguran... No, nekako sam najviše strijepio baš u tom polufinalu. Kada je prvi prošao ciljem, kao da mi je kamen pao sa srca. A finale? To je bilo daleko lakše. Vjerovao sam u njega", dodao je Senad Tuka.  

Susret Amela i njegove Amine na aerodromu: "Ovo je smisao života"

Heroj nacije, srebrena gazela zlatnog sjaja, naš Amel Tuka sletio je danas u Sarajevo, odakle je stigao iz Dohe, gdje je osvojio drugo mjesto u utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu. Nakon toga je održao i press konferenciju - detalje može čitati na donjem linku: Amel Tuka: Ponosan sam, hvala vam na svemu, hvala mojoj Bosni i Hercegovini!

Za dva dana svoju dugogodišnju vezu sa Zeničankom Aminom Pivić, Amel će krunisati brakom. Nakon zaruka u martu prošle godine, Amina i Amel će 12. oktobra stati pred matičara gdje će izgovoriti sudbonosno "da" i ispisati nove uspjehe, ali ovaj put u privatnom životu.

"Želim im mnogo sreće... Lijepa su to moja djeca", kazao je ponosni Senad Tuka, otac Amela Tuke za Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije