Heroj BiH / Veličanstvena atmosfera u Zenici: Na dočeku Amela Tuke 6.000 ljudi

04. 10. 2019. u 20:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Osvajaču medalje za Bosnu i Hercegovinu iz Dohe, atletičar Amel Tuka, koji je u Kataru ostvario historijski uspjeh osvojivši srebro, u petak navečer u Zenici je priređen veličanstven doček, uz spektakularni vatromet.

Na stadionu Atletskog kluba Zenica, gdje je Amel počeo svoj put prema svjetskim visinama, okupilo se više od 6.000 najvjernijih fanova najboljeg sportiste naše zemlje.

"Amele, Amele... mi te volimo...": Kakanj priredio spektakularan doček za Tuku

Kakanj, rodni grad našeg najboljeg sportiste Amela Tuke, bio je danas premalen da primi sve one koji su došli ispred Općine da pozdrave osvajača srebrne medalje sa Svjetskog atletskog prvenstva u Dohi. Više od hiljadu najvjernijih fanova okupili su se na jednom mjestu u želji da vide i čestitaju svom sugrađaninu najveći uspjeh koji je jedan sportista ostvario od nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

"Imao bih dosta toga da kažem. Prije četiri godine smo slavili prvu medalju koju sam osvojio, sad smo popeli zajedno na jednu stepenicu više. Želim vam reći da sam izuzetno ponosan. Prvo što sam pomislio kada sam prošao kroz cilj je upravo ova podjela radosti s vama. Ja svoj narod stvarno volim u srcu i svoju BiH. Budite ponosni Bosanci i Hercegovci", kazao je sa suzama u očima Amel Tuka

Ona je nastavio:

"I prije odlaska u Dohu, ja sam rekao da sam spreman. Imao sam dobre rezultate cijele godine. Imao sam manjih problema pred nastup u polufinalu. Ipak, zajedno sa svojim trenerom prebrodili smo sve, i na kraju stigli do medalje".

Tuka je nešto prije 11.25 sati stigao u našu zemlju, nakon sjajnog uspjeha i osvajanja drugog mjesta u utrci na 800 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu.

Pogledajte kompletno obraćanje Amela Tuke nakon dolaska iz Dohe

Amel Tuka, heroj naše nacije, danas je sletio u Sarajevo iz Dohe (Katar), odakle je donio srebrenu medalju sa Svjetskog prvenstva. Naime, naša gazela i bez premca najbolji atletičar u državi, postao je viceprvak svijeta 1. oktobra ove godine osvojivši drugo mjesto u finalnoj utrci na 800 metara.

Ovo je za našeg najboljeg sportistu druga medalja na velikim takmičenjima, jer je jednu donio prije četiri godine - 2015. iz Pekinga, kada je u istoj disciplini zauzeo treće mjesto.

S veličanstvenog dočeka u Zenici za Amela Tuku - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: S veličanstvenog dočeka u Zenici za Amela Tuku

Tuka je nakon spektakularnog dočeka u Sarajevu, imao i fantastičan doček u rodnom Kaknju, gdje mu je ispred Općine priređen također susret sa sugrađanima koji su u velikom broju došli da pozdrave viceprvaka svijeta i najbržeg Europljanina na 800 metara.

Susret Amela i njegove Amine na aerodromu: "Ovo je smisao života"

Heroj nacije, srebrena gazela zlatnog sjaja, naš Amel Tuka sletio je danas u Sarajevo, odakle je stigao iz Dohe, gdje je osvojio drugo mjesto u utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu. Nakon toga je održao i press konferenciju - detalje može čitati na donjem linku: Amel Tuka: Ponosan sam, hvala vam na svemu, hvala mojoj Bosni i Hercegovini!

Centralna svečanost se održala večeras u Zenici, gdje je veliki broj Zeničana, ali i građana Kaknja, Zavidovića, Travnika, Maglaja... stigao u najveći grad ZDK da pozdrave "heroja iz Dohe".

Prvi je pred 6.000 ljudi govorio Hamza Alić, najbolji prijatelj našeg šampiona i bacač kugle u dresu Bosne i Hercegovine.  

Građani dočekali Tuku: Ti si ponos države; Amel: Ja sam vaše dijete, ovo je za vas

Heroj nacije, srebrena gazela zlatnog sjaja, naš Amel Tuka sletio je danas u Sarajevo, odakle je stigao iz Dohe, gdje je osvojio drugo mjesto u utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu. Amel Tuka stigao u Sarajevo: Srebro iz Dohe sija zlatnim sjajem u Bosni i Hercegovini Ubrzo nakon slijetanja, održana je i njegova prva press konferencija, na kojoj je, na početku, pozdravljem gromoglasnim aplauzom svih prisutnih.

"Hvala svima što ste došli da podržimo našeg Amela, da mu damo znak pažnje za sve rezultate. Vjerujte kada uđete u finale i sovojite medalju i postanete viceprvak svijeta. Amel je kralj bh. sporta i uzor. Takav čovjek se rađa jednom u hiljadu godina. Ponosan sam što sam njegov prijatelj. Hvala ti, Amele, puno", kazao je Alić, koji se nada da će Tuka donijeti prvu olimpijsku medalju za BiH od nezavisnosti naše države.

Suad Kaknjo, predsjednik Atletskog saveza BiH, govorio je i u Zenici, nakon obraćanja na Sarajevskom aerodromu. 

"Ovo što nam je Amel priredio, došli smo među prvih 20 zemalja na SP-u Dohi. T oje sjajno", kazao je Kaknjo.

  Doček gledajte uživo:


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA