Zizuov nasljednik: Lopetegui s čela Furije prelazi za kormilo Real Madrida

Radiosarajevo.ba
Zizuov nasljednik: Lopetegui s čela Furije prelazi za kormilo Real Madrida
Foto: EPA / Julen Lopetegui
Nogometni svijet ostao je šokiran kada je prije nekoliko dana objavljena informacija kako Zinedine Zidane, nakon novog osvajanja osvajanja Lige prvaka, odlazi s klupe Real Madrida.

Odlazak legendarnog Francuza bio je neočekivan i iznenadan i svi su se pitali tko će biti njegov nasljednik za kormilom Los blancosa... No, nedugo zatim, u fokus javnosti ušlo je Svjetsko nogometno prvenstvo koje za dva dana počinje u Rusiji te se nitko više previše nije zamarao budućim trenerom kraljevskog kluba.

Sve do danas, kada su iz Madrida objavili da će ih od sljedeće sezone voditi sadašnji trener španske nogometne reprezentacije Julen Lopetegui, prenosi Goal.

Ovaj 51-godišnji stručnjak zanimljiva je "mješavina" koja utjelovljuje cijelu Španiju - rodom Bask, u svojoj profesionalnoj karijeri Lopetegui je kao golman nosio dres dva omražena rivala - Real Madrida i Barcelone.

Doduše, njegova minutaža u dva najveća španjolska nogometna kluba bila je sporadična (1 nastup za kraljeve i 5 za blaugranu), a svoje najbolje golmanske dane doživio je u manjim klubovima poput CD Logroñésa i Rayo Vallecana.

Svoj trenerski put baskijski je stručnjak započeo na klupama mladih selekcija španske nogometne vrste s kojima je polučio velike uspjehe osvojivši dva naslova europskog prvaka s U-19 i U-21 selekcijom. Isto tako, već je i trenirao svoj budući klub - u sezoni 2008/'09 sjedio je na klupi B sastava Real Madrida.

Zatim je na red došao Porto gdje se dobrim radom uspio izboriti za poziv na mjesto glavnog trenera furije. Na klupu španjolske nacionalne izbrane vrste Lopetegui je sjeo nakon Eura 2016. godine nasljedivši Vincentea Del Bosquea i od tada nije upisao niti jedan poraz!

La roja pod njegovim vodstvom izgleda sjajno, nisu izgubili u zadnjih 20 utakmica, a gol razlika 36:3 u kvalifikacijskoj skupini za SP dokazuje kako novi 'šef' Reala gaji napadački pristup nogometu. Omiljena formacija mu je ofenzivnih 4-3-3 koja je Argentincima u prijateljskom ogledu utrpala čak 6 komada.

Izbor Julena Lopeteguija kao novog trenera trinaesterostrukoga prvaka Europe došao je kao poprilično iznenađenje pošto baskijski strateg nije bio na popisu kandidata za preuzimanje te pozicije.

Isto tako, upitna je i ispravnost trenutka u kojem je Lopetegui preuzeo klupu kraljeva - dva dana prije Mundijala na kojem je njegova furija jedan od kandidata za osvajanje naslova, u jeku završnog poliranja za veliki ogled s Portugalom (15.6.). Znači li to da je možda bilo lobiranja od strane nekolicine igrača Reala koji su pod njegovom paskom u reprezentaciji? Kako će ova situacija utjecati na ozračje u taboru la roje?

Puno je otvorenih pitanja na koja će najbolje odgovoriti vrijeme. Lopetegui kvalitetu za takav posao posjeduje, pitanje je samo je li si je, preuzimanjem madridskog sastava u ovom trenutku, napravio medvjeđu uslugu?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije