Uoči prvog duela kolosa: Italijanski mediji upoređuju Ibrahimovića i Džeku

1
Radiosarajevo.ba
Uoči prvog duela kolosa: Italijanski mediji upoređuju Ibrahimovića i Džeku

U ponedjeljak navečer na 'San Siru' reflektori će osvijetliti okršaj Milana i Rome, meč prvog i osmog tima na ljestvici, ali utakmicu će obilježiti duel Zlatana Ibrahimovića i Edina Džeke, piše LaRoma.it.

BROJEVI

Napadački kolosi su postigli ukupno 755 golova: Bosanac 281, bosanski Šveđanin 474. Ali, opisati ih kao puke realizatore predstavljalo bi potcjenjivanje. "Ibra" je upisao 184 asistencije u 765 službenih utakmica u Malmou, Ajaxu, Juventusu, Interu, Barceloni, Milanu, PSG-u, Manchester Unitedu i Los Angeles Galaxyju. Bosanski dijamant je upisao 127 asistencija u majicama Teplica, Wolfsburga, Manchester Cityja i Rome.

IDOLI U SVOJIM ZEMLJAMA 

Brojevi su uravnoteženiji u reprezentativnim nastupima: Zlatan je sa Švedskom sakupio 109 nastupa, začinjenih sa 61 golom i 17 asistencija, u odnosu na 112 utakmica Džeke u reprezentaciju BiH koje je uljepšao sa 59 golova i 21 ključnim dodavanjem.

Mnogo cijenjeni su kod kuće zbog njihove sposobnosti da budu lideri, Džeko i Ibra nikada nisu imali tu sreću da imaju reprezentaciju sposobnu da ode do kraja na velikim takmičenjima. Džeko se nikada nije kvalificirao u završnicu Evropskog prvenstva od neovisnosti BiH. Bio je samo jednom na Mundijalu – 2014. U Brazilu, kada je BiH nije prošla dalje od grupe sa Argentinom, Nigerijom i Iranom.

Čak je i Ibra tu dominantan iako nikad nije zadivio s reprezentacijom na velikim takmičenjima. Do povlačenja iz reprezentacije Švedske 2016. godine, najbolji reprezentativni rezultat Ibrahimovića je četvrtfinale Eura 2004. u Portugalu te dva plasmana u osminu finala Mundijala (2002. i 2006.).

PRVI DUEL 

Teško je povjerovati, ali dva golgeterska kolosa, 34-godišnji igrač Rome i 39-godišnjak u dresu Rossonera, igrači koji su nosili neke od najvažnijih dresova evropskog fudbala, nikada se nisu srela na terenu, ni sa klubovima ni u nacionalnom timu!

Prva prava šansa bila je posljednja utakmica između Milana i Rome, odigrala 28. juna, koju je švedski napadač propustio zbog povrede. Dakle, večeras nas čeka premijera!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije