U Danskoj vlada panika zbog stadiona na kojem će Hrvatska igrati za četiri dana

0
Radiosarajevo.ba
U Danskoj vlada panika zbog stadiona na kojem će Hrvatska igrati za četiri dana
Foto: EPA-EFE / Hrvatska

Hrvatska će u ponedjeljak put do četvrtfinala Evropskog prvenstva tražiti preko Španije na Parken stadionu u Kopenhagenu.

Dvije posljednje utakmice odigrane na ovom stadionu igrane su praktički pred punim tribinama, iako je dozvoljeni kapacitet oko 25.000 gledatelja, Dance je na putu do osmine finala bodrilo više od 30.000 ljudi.

Atmosfera je to dostojna Eura, koja je podsjetila na vrijeme prije pandemije.

Međutim, utakmica protiv Belgije igrana u četvrtak, 17. juna, razlogom je za oprez.

Naime, kod troje gledatelja otkrivena je nova varijanta korono virusa, nazvana Delta, a porijeklom je iz Indije. Zbog toga su danski ministar zdravstva Magnus Heunicke i uprava za sigurnost pacijenata zatražili da 4.000 gledatelja sa šest različitih dijelova stadiona bude podvrgnuto PCR testu.

Delta soj korona virusom smatra se zaraznijom vrstom virusa, zdravstveno tijelo EU pretpostavlja da će do kraja augusta činiti 90 posto svih novih infekcija koronom u Europi. U Danskoj je od početka aprila otkriveno 247 slučajeva zaraze Delta sojem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije