Snimak brutalnog nasilja redara nad navijačima na utakmici Portugala i Slovenije zgrozio javnost

1
Radiosarajevo.ba
Snimak brutalnog nasilja redara nad navijačima na utakmici Portugala i Slovenije zgrozio javnost
Foto: Prtscr / X.com / Osiguranje je brutalno pretuklo navijača

Policija u njemačkom gradu Frankfurtu istražuje video snimak koji prikazuje navodno udaranje i šutiranje navijača dok su zadržani od strane osoblja za sigurnost na utakmici između Portugala i Slovenije na Euro 2024.

Iz UEFA-e su u srijedu, 3. jula javili da su "svjesni incidenta koji se dogodio između redara i navijača sa utakmice Portugal Slovenija te osuđuju svaki nasilan postupak."

"Incident prikazan na videu sada je predmet policijske istrage. UEFA nije u mogućnosti davati daljnje komentare sve dok istraga ne bude završena."

EURO 2024 | Francuska nakon drame i penala stigla do polufinala Europskog prvenstva

EURO 2024 | Francuska nakon drame i penala stigla do polufinala Europskog prvenstva

Video, koji je objavljen u utorak u portugalskim medijima, prikazuje grupu osoblja za sigurnost kako zadržava dvije osobe u betonskom tunelu koji vodi prema terenu na utakmici u Frankfurtu u ponedjeljak.

Dok je jedna osoba zadržana licem prema dolje na podu, grupa ljudi u prslucima na kojima piše "Redar" okružuje drugu osobu uz zid, a jedan od njih tri puta udara osobu po glavi.

Ta osoba kasnije leži na podu dok drugi pripadnici sigurnosnog osoblja navodno udaraju i šutiraju.

"Upoznati smo s tim i već istražujemo," objavila je policija u Frankfurtu na X, nekadašnjem Twitteru, u srijedu ujutro u odgovoru na korisnika koji je pitao za incident.

Football Supporters Europe, grupa koja okuplja navijačke grupe s čitavog kontinenta i surađuje s UEFA-om, izjavila je: "Svi koji se pokažu odgovornima nemaju mjesta na stadionu i moraju odgovarati za svoje postupke."

Pobjeda Portugala nad Slovenijom osigurala je timu mjesto u četvrtfinalu. Identiteti osoba uključenih i okolnosti koje su dovele do prikazanih događaja trenutno nisu mogli biti potvrđeni.

Sigurnost na Euro 2024 je pod povećalom zbog ponovljenih propusta, koji su uključivali navijače koji su ulazili na teren na utakmici Portugala kako bi tražili selfije s zvijezdom Cristianom Ronaldom. UEFA je obećala pojačati sigurnost nakon tog incidenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije