EURO 2024 | Portugal slavio protiv Slovenije nakon penala, Costa spasio uplakanog Ronalda

3
M. F.
EURO 2024 | Portugal slavio protiv Slovenije nakon penala, Costa spasio uplakanog Ronalda
Foto: Prtscr / X.com / Suze Ronalda nakon promašenog penala

Portugal i Slovenija su na Deutsche Bank Park stadionu sastali u osmini finala i odigrali izuzetno zanimljivu utakmicu.

Portugal je započeo agresivnije, ali nisu mogli doći do prave prilike u prvom dijelu susreta.

Ronaldo je u želji da dođe do prvog pogotka na ovogodišnjem Europskom prvenstvu šutirao iz svih pozicija, ali nije uspio doći do cilja. 

Edin Subašić: Pokušaj "mirnog" likvidiranja države Bosne i Hercegovine

Edin Subašić: Pokušaj "mirnog" likvidiranja države Bosne i Hercegovine

Najopasniji njegov pokušaj je bio u 34. minuti, ali njegov pokušaj iz slobodnog udarca odlazi malo preko gola.

Portugal - Slovenija
Foto: UEFA: Portugal - Slovenija

Do kraja poluvremena se Slovenija uspjela oduprijeti pritiscima, a Portugal je najbliži vodstvu u prvom poluvremenu bio u zadnjim sekundama kada je nakon fenomenalnog prodora i povratne lopte Rafaela Leaoa, stativu pogodio Vitinha.

U drugom poluvremenu je Portugal krenuo silovito, ali nisu imali pravih prilika. Cancelo je imao nekoliko fenomenalnih prodora, ipak, njegovi saigrači se nisu uspjeli pronaći put do mreže.

Ronaldo je i u drugom poluvremenu imao nekoliko pokušaja iz slobodnih udaraca. Najopasniji je bio u 55. minuti, ali je tada njegov izuzetno silovit pokušaj odbranio Oblak.

Kako je vrijeme odmicalo, tako je i tempo utakmice padao. Ipak najbolju priliku smo vidjeli u zadnjoj minuti regularnog toka utakmice. Jota je oduzeo loptu na sredini igrališta i nakon brzog napada se Cristiano Ronaldo našao sam ispred Oblaka, ali nevjerovatni golman Slovenije je uhvatio pokušaj najboljeg strijelca Portugala svih vremena.

Portugal - Slovenija
Foto: UEFA: Portugal - Slovenija

U produžetcima su prvi zaprijetili igrači Slovenije. Nakon izgubljene lopte Cancela je Vrebić šutirao iz opasne pozicije, ali je njegov pokušaj Dias uspio skrenuti u korner.

Ništa nije Portugal uradio u prvom produžetku do posljednje minute. Tada je Jota lijepo ušao u kazneni prostor, gdje ga je nepropisno zaustavio Druškić pa je Orsato pokazao na bijelu tačku.

EURO 2024 | Uživo s utakmice Europskog prvenstva: Portugal - Slovenija 3:0 penala

EURO 2024 | Uživo s utakmice Europskog prvenstva: Portugal - Slovenija 3:0 penala

Oči u oči su se našli Ronaldo i Oblak. Legendarni Portugalac je dobro šutirao, ali golman Atletico Madrida je maestralnom intervencijom zaustavio njegov pokušaj.

Ubrzo zatim je Orsato, pokazao na kraj prvog produžetka, a Ronaldo je briznuo u plač.

Suze Ronalda nakon promašenog penala
Foto: Prtscr / X.com: Suze Ronalda nakon promašenog penala

U drugom produžetku je Slovenija došla do najbolje prilike u 120 minuta igre. Pepe je u 115. minuti pogriješio i Benjamin Šeško je izbio sam pred golmana Portugala, ali je Costa sjajnom intervencijom održao Portugal u igri.

Nije bilo prilika do kraja produžetka, pa se krenulo u penal seriju.

Iličić je promašio prvi penal, dok je sa druge strane Ronaldo pogodio.

U drugoj seriji je Costa ponovo odbranio pokušajBalkoveca, a za Portugal je Bruno Fernandes pogodio za 2:0.

Treća serija je donijela i treću intervenciju nevjerovatnog Douglasa Coste, ovaj put je bio uspješniji od Verbiča. Za konačnih 3:0 je pogodio Bernardo Silva.

Uprkos porazu od Portugala, nogometaši i stručni štab Slovenije mogu biti i više nego ponosni, kako zbog cjelokupnog nastupa na Europskom prvenstvu, tako i zbog večerašnje utakmice.

Četvrtfinale su do sada izborile selekcije Portuala, Francuske, Španije, Engleske, Švicarse i Njemačke. Ko je po vama prvi favorit za osvajanje Eura?

/ Anketa

Ko će biti novi nogometni prvak Europe?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije