Sarajevski derbi u 1. kolu: Pogledajte galeriju s utakmice prije 38 godina

Radiosarajevo.ba
Sarajevski derbi u 1. kolu: Pogledajte galeriju s utakmice prije 38 godina
/ Safet Sušić u prodoru (Fudbaleri i timovi)
U subotu počinje nova sezona Premijer lige BiH, a žrijeb je htio da se već u prvom kolu sastanu gradski rivali Sarajevo i Željezničar.

Bit će to četvrti put da sarajevski rivali otvaraju sezonu međusobnim duelom, a prethodne tri uvodne prvenstvene utakmice odigrane su u šampionatima bivše Jugoslavije.

Sarajevo i Željezničar prvi put su šampionat otvorili međusobnom utakmicom 13. augusta 1978. na Koševu. Osim dobro poznatog rivaliteta ova utakmica imala je dodatnu draž. Bio je to prvi susret nakon povratka Željezničara iz Druge lige zapad, gdje je ispao u sezoni 1976-1977, prva u kojoj je Plave predvodio Ivica Osim.

Zbog Željine drugoligaške odiseje ljubitelji fudbala u Sarajevu na gradski derbi čekali su 16 mjeseci, a onda su u augustu 1978. dobili dvije utakmice. Naime, žrijebom je odlučeno da svega 17 dana nakon prvenstvene utakmice, 30. augusta, Željezničar i Sarajevo odmjere snage u 16-ini finala Kupa Maršala Tita na Grbavici.

Vratimo se prvenstvenoj utakmici 13. augusta 1978. Iako se "kao derbi svih derbija" uzima utakmica odigrana 10. marta 1982. na Koševu pred 55 hiljada gledalca, duel iz sezone 1978-79 visoko kotira u rangiranju utakmica vječitih rivala.

To je jedan od najposjećenijih derbija na "starom" Koševu, odigran pred maksimalnih 38 hiljada gledalaca. Utakmica je bila prilično otvorena, na obje strane sijevale su prilike, ali su mreže dugo mirovale. Tek u drugom poluvremenu Predrag Pašić i Safet Sušić pogodili su mrežu tima s Grbavice i donijeli pobjedu Sarajevu 2:0.

Svega 17 dana kasnije Željezničar je vratio dug s "kamatama": U kup-utakmici na Grbavici Plavi su deklasirali gradskog rivala 4:0.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije