Drugi dio: Niz pobjeda, nezaboravna utakmica s Veležom

jmr / Radiosarajevo.ba
Drugi dio: Niz pobjeda, nezaboravna utakmica s Veležom
/ Faruk Hadžibegić / Predrag Pašić (Fudbaleri i timovi)
Dolazak Janjuša malo je podigao raspoloženje navijača Sarajeva, no brzo je stiglo otrežnjenje zbog poraza u Nišu od Radničkog (0:1) na otvaranju prvenstva.

U 2. kolu, na Koševu, Sarajevo s 3:0 pobjeđuje povratnika u društvo najboljih – skopski Vardar – golovima Smajića (2) i Lukića. Utakmica je ostala upamćena kao prva noćna na Koševu poslije pauze od nekoliko godina, koliko su bili pokvareni reflektori na najvećem bh. stadionu.

Naredno kolo donosi još jedan duel sa povratnikom u Prvu ligu: Na punom Bilinom polju, pred 25.000 gledalaca, majstorijom Safeta Sušića u 15. minutu, Sarajevo pobjeđuje Čelik 1:0. Nakon tri kola mlada ekipa Sarajeva sakupila je četiri boda, pritom primila samo jedan pogodak, no i dalje je bilo puno skeptika.

Kada je u 4. kolu kruševački Napredak odnio oba boda sa Koševa, autogolom Rajkovića (0:1) u finišu utakmice, ponovo su se javile crne slutnje među navijačima, pogotovo zato što su slijedila dva uzastopna gostovanja.

No, Sarajevo najprije osvaja bod na Kantridi protiv Rijeke (1:1) golom Ferhatovića, da bi potom Vahid Avdić sa dva pogotka srušio Budućnost (2:0) na stadionu pod Goricom.

Odlične igre vraćaju navijače: Iako je meč 7. kola s Partizanom u subotnjem terminu prenosila televizija, na Koševu se okupilo 10-ak hiljada gledalaca. Prekazi je u prvom poluvremenu doveo Partizan u vodstvo, u nastavku su preokrenuli Merdanović i Vidović, da bi Prekazi drugim pogotkom postavio konačnih 2:2. Treba napomenuti da Sarajevu nije priznat čist pogodak kad je lopta "sa dva obima" prešla gol-liniju.

Dva uzastopna neuspjeha na domaćem terenu nisu utjecala na pulene Fuada Muzurovića. Sarajevo pobjeđuje u Osijeku 3:2 (Sušić 2, Avdić), potom tandem Sušić-Avdić svojim golovima ruši i Slobodu na Koševu 2:1.

Potom novi hendikep: Na odsluženje vojnog roka odlazi stub odbrane, bivši reprezentativac Ante Rajković, ali to ne zaustavlja trijumfalnu seriju "bordo" tima.   

U 10. kolu Sarajevo bilježi pravi podvig – već petu pobjedu u gostima, ovaj put u Banjoj Luci protiv Borca 2:0 (autogol Arnautovića, Sušić) – čime se klub sa Koševa popeo na diobu drugog mjesta s šampionom Hajdukom (po 14 bodova), a iza vodećeg Veleža (16).

Upravo je lider na tabeli Velež, predvođen bivšim trenerom Sarajeva Vukašinom Višnjevcem, bio naredni protivnik bordo tima u velikom derbiju na Koševu. Bila je to možda najveća utakmica ova dva kluba, odigrana u fantastičnoj atmosferi 9. septembra 1979.

"Staro Koševo" bilo je puno kao šibica, došlo je oko 40 hiljada gledalaca, od toga 12 hiljada navijača Veleža.

U 38. minutu Sušić izvodi slobodan udarac, a Vidović "nebeskim skokom", uz malu pomoć stopera "rođenih" Vladimira Matijevića, trese mrežu Envera Marića. U drugom poluvremenu redaju se šanse Veleža, međutim Janjuš čudesno brani sve udarce Halilhodžića, Sliškovića, Okuke, Skočajića...

Šest minuta prije kraja najveća šansa za Mostarce: Jedanaesterac koji izvodi Halilhodžić, ali "Čobo" još jednom bravurozno interveniše i donosi pobjedu Sarajeva u utakmici o kojoj se dugo pričalo.  

Sjajna serija Sarajeva u gostima – pet pobjeda i jedan remi – završena je porazom u Ljubljani od Olimpije 1:2 (Ferhatović strijelac za Sarajevo), pri čemu su klubu sa Koševa presudili bivši "čelikovci" Mehmed Buza i Jasmin Hajduk.

Uslijedila je teška utakmica s Vojvodinom na Koševu. Bedem Novosađana izdržao je punih 87 minuta prije nego je mrežu zatresao Faruk Hadžibegić. 

Sarajevo je već na diobi prvog mjesta, a dolazi gradski derbi na punoj Grbavici. U prvom poluvremenu Hajrudin Saračević dovodi Željezničar u vodstvo, da bi 20-ak minuta prije kraja izjednačio Sušić iz jedanaesterca.

Vrijedan bod plaćen je povredom golmana Janjuša za kojeg je jesenja sezona bila završena. Pošto je trener Muzurović obavio sve tri izmjene prije povrede Janjuša, u posljednjih nekoliko minuta gradskog derbija na gol Sarajeva stao je – Predrag Pašić!

(Sutra treći dio: Do jesenje titule preko velike četvorke)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije