! / Roditelji djece iz FK Sarajevo najavili tužbu protiv Sabrine Buljubašić

17. 05. 2021. u 16:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Fudbalski klub Sarajevo je prije nekoliko sedmica odlučio da ugasi poznatu Školu fudbala “Asim Ferhatović Hase”.

Škola fudbala Asim Ferhatović Hase je funkcionisala za najmlađe uzraste na principu plaćanja članarina, kao i za omladince nešto starijih uzrasta koji nisu uspjeli ući u Akademiju.

Roditelji su danas poslali otvoreno pismo čelnicima bordo kluba, a najavili su da će podnijeti tužbu protiv direktorice Sabrine Buljubašić koje prenosimo u cijelosti.

“Poštovani,

Sretniji bismo bili da Vam se možemo obratiti sa pozitivnijim dopisom, ali nažalost situacija u kojoj su se našla naša djeca, Vaši mali sugrađani i mi kao roditelji, nije niti malo pozitivna.

Naime, prije nekoliko dana Uprava FK Sarajevo je obavijestila roditelje djece, generacija 2004 – 2014, da gasi Školu fudbala “Asim Ferhatović Hase”, maticu FK Sarajevo u kojoj iz ljubavi prema tom klubu aktivno trenira veliki broj dječaka. Kao osnovne razloge za taj potez naveli su da škola nije profitabilna, da iz nje ne izlazi dovoljno dobrih igrača i kako ne vide ekonomsku računicu u svemu.

Odgovorno tvrdimo da navedeni argumenti za zatvaranje škole, koja po svom usmjerenju ima sportski, ali i odgojni karakter, nemaju čvrsto uporište jer je 90% aktivnosti, ali i opreme za treniranje bilo finansirano i još uvijek se finansira, od strane roditelja, čija djece vole i žele trenirati u FK Sarajevo.

Također, vrlo važno za naglasiti je da bez naše djece nije bilo niti će biti titula za voljeni nam klub, koliko god to trenutnoj direktorici Sabrini Buljubašić bilo trivijalno i zanemarivo.

Naglašavamo, iskoristit ćemo svoja prava i ukoliko se ova odluka koju je samovoljno donijela trenutna direktorica Buljubašić ne preinači, da podnesemo kolektivnu tužbu protiv nje lično jer po statutu kluba Skupština je ta koja donosi ovakve odluke, a ne direktorica ponaosob.

Ovim putem također želimo da se obratimo školama fudbala kojima je FK Sarajevo ponudio saradnju u vidu potpisivanja ugovora i preuzimanja određenog broja djece, te bismo ih zamolili da isti ne potpisuju, jer stavljanjem svog potpisa postaju saučesnici u svemu ovome.

Istakli bismo da je naš voljeni klub Sarajevo na svojoj oficijelnoj Facebook stranici Škola fudbala “Asim Ferhatović Hase” napisao jednu jako bitnu stvar, citiramo ‘važan dio svakog velikog kluba su njegove omladinske selekcije kojima se posvećuje velika pažnja. Ne tako rijetko mladi igrači koji su prošli sve starosne kategorije svog kluba nose igru prve ekipe.’

Sad je vrijeme da upravu kluba pozovemo na odgovornost prema djeci, ne pojedincu nego skupini, jer ovo što se njima možda čini kao završeno, mi tvrdimo da je tek počelo.

S poštovanjem,

Roditelji dječaka Škole fudbala “Asim Ferhatović Hase”

Generacije: 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014,” navodi se u pismu.

Prema prvobitnim planovima kluba, u budućnosti će najmlađa selekcija u okviru Omladinskog pogona FK Sarajevo biti U-12, a od juna će zvanični naziv biti Akademija FK Sarajevo “Asim Ferhatović Hase”, piše u pismu roditelja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)