Zabrana / Nova odluka: Evo do kada će stadioni u Njemačkoj biti bez navijača

11. 08. 2020. u 08:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Ministarstva zdravlja Njemačke i saveznih država usaglasila su se u ponedjeljak o produženju zabrane navijača na nogometnim utakmicama najmanje do oktobra zbog pandemije koronavirusa.

Nogometna sezona u Njemačkoj nastavljena je sredinom maja nakon prekida od više od dva mjeseca i to je bila prva evropska liga koja je nastavila prvenstvo uz strogo poštivanje pravila za sprečavanje širenja koronavirusa, prenosi Hina.

Njemačka nogometna liga (DFL) planirala je djelomičan povratak navijača na stadione kada počne nova sezona sredinom septembra.

Za tu je opciju u julu izradila detaljan zdravstveni protokol.

Početkom augusta 36 njemačkih profesionalnih nogometnih klubova prve i druge lige pristali su na taj model DFL-a kako bi se omogućio povratak navijača na tribine.

No, ova odluka njemačkog ministarstva zdravlja, prema kojoj su zabranjena sva velika okupljanja do 31. oktobra, znači da se to ipak neće dogoditi.

"Moramo ostati oprezni. U sadašnjoj situaciji gledatelji na stadionima bi bili loš signal", izjavio je ministar zdravlja Jens Spahn.

Spahn je pritom istaknuo sve veći broj zaraženih u zadnjih nekoliko dana upozorivši kako bi nepotrebno riskiranje samo još više povećalo tu brojku.

NEMA KOMENTARA