Predstavnik kineske kompanije obišao stadion Koševo

Fena
Predstavnik kineske kompanije obišao stadion Koševo
/ FOTO: Općina Centar
Zastupnik kineskih kompanija Power Construction Corporation of China i China Construction Dominique M. Saatenang danas je Općini Centar uručio pismo namjere za projekt modernizacije stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu s pratećim sadržajima.

Savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić je gostima prezentirao predidejni projekt kojim će biti napravljen stadion po svjetskim standardima, kapaciteta do 35.000 gledalaca, bez atletske staze i s natkrivenim tribinama i stolicama s unutarnjim grijanjem.

Naveo je da sam stadion ne može ekonomski vratiti ulaganja u njegovu modernizaciju, stoga je potrebno uz stadion napraviti i hotel, tržni centar, podzemne garaže i druge prateće objekte koji donose finansijsku dobit.

"Riječ je o projektu koji ne predstavlja samo modernizaciju stadiona nego i razvoj privrede i nova zapošljavanja i jako je interesantan za ulaganje", objasnio je Resić.

Saatenang je naglasio da je za njih posebno bitno da Općina Centar uradi model finansiranja ovog projekta te finansijsku konstrukciju sredstava koja su potrebna potencijalnim investitorima, te je ponudio iskustvo ovih kineskih kompanija u izradi takvih dokumenata, jer iza sebe imaju dosta velikih infrastrukturnih projekata.

Općina Centar je pokrenula aktivnosti na objavi javnog konkursa za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja za izmjene i dopune Regulacionog plana "Zetra“, što je prvi korak ka realizaciji ovog projekta.

Predstavnik kineskih kompanija je prije sastanka u Općini Centar obišao stadion Koševo, saopćeno je iz Općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije