Na današnji dan prije 40 godina: Banjalučki Fišer rastopio Čelik u bh. derbiju

J. M.
Na današnji dan prije 40 godina: Banjalučki Fišer rastopio Čelik u bh. derbiju
Foto: Tempo / Arnautović u borbi s odbranom Čelika

Prvenstvo Jugoslavije u fudbalu 1979-1980. godine bila je jedna od nekoliko sezona u kojima je Bosna i Hercegovina imala čak 6 prvoligaša, odnosno trećinu lige! Poređenja radi, Srbija je imala 5 prvoligaša, a Hrvatska 4 tima u elitnom razredu jugoslovenskog fudbala.

Skoro svako kolo donijelo je neki bh. derbi u kojima su međusobno snage odmjerili Sarajevo, Željezničar, Sloboda, Velež, Borac i Čelik. Tako je na današnji dan prije 40 odigran derbi začelja između Borca i Čelika, utakmica koje se želimo podsjetiti i malom foto-galerijom.

Bio je to susret 24. kola Prvenstva Jugoslavije, utakmica koja je bila jedna od odlučujućih u borbi za opstanak. Uoči derbija začelja Čelik i Borac su, zajedno s Osijekom, dijelili 15-17. mjesta s 18 bodova pri čemu su Banjalučani, zbog najlošije gol-razlike, bili na pretposljednjoj poziciji koja vodi u Drugu ligu.

Stoga ne čudi da je Gradski stadion u Banjoj Luci bio ispunjen skoro do posljednjeg mjesta i pored pljuska koji je pogodio grad na Vrbasu 20. aprila 1980. Ni loše vrijeme, ni težak teren nije spriječio igrače oba tima da pruže odličnu partiju. "Frcalo" je na sve strane, baš kao što se to često dešavalo u utakmicama starih bh. rivala.

Sa jedne strane puleni Mirka Bazića – Karalić, Arnautović, Đurđević, Kušmić, Buković, Bedi, Sejdić, Lazić, Kotur, Marjanović, Ibrahimbegović, Redžepagić – a na suprotnoj strani izabranici Alojza Renića: Juričević, Preldžić, Tešić, Bloudek, Perduv, Gradinčić, Đorđić, Karač, Ibrahimović, Zukanović, Radulović...

Borac je bio bolji tim na terenu, ali je Zlatko Juričević na golu Čelika branio sjajno. Sve do 88. minuta na semaforu je stajalo 1:1, što je bio rezultat koji je odgovarao Zeničanima. A onda se desio trenutak odluke: Muhamed Ibrahimbegović, čuveni "banjalučki Fišer", legenda Borca, savladao je Juričevića i izazvao erupciju oduševljenja na stadionu.

Pokazalo se da ishod bh. derbija odlučio sudbinu oba kluba. Borac je pobijedio 2:1 i krenuo ka luci spasu u koju je i uplovio na kraju prvenstva zauzevši 14. mjesto s 30 bodova. Sa druge strane, poraz u Banjoj Luci najavio je crnu seriju Čelika: U čak 10 utakmica do kraja prvenstva Zeničani nisu zabilježili nijedan trijumf pa su na kraju ispali iz lige s 22 boda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije