Na današnji dan prije 43 godine: 50.000 gledalaca na derbiju Dinama i Slobode

J. M.
Na današnji dan prije 43 godine: 50.000 gledalaca na derbiju Dinama i Slobode
Facebook / Gužva pred golom Cakića

Virus COVID-19 potpuno je paralizirao svijet sporta, pa navijačima ostaje da se bave špekulacijama o nastavku sezone i... prisjećaju starih utakmica. Jedan takav susret odigran je na današnji dan prije 43 godine, u 20. kolu fudbalskog Prvenstva Jugoslavije, u sezoni 1976-77 koja je jedna od najneobičnijih, barem iz ugla navijača bh. klubova.

BiH je imala čak šest prvoligaša od kojih je Željezničar od starta preuzeo fenjer i na kraju ispao, Sarajevo i Čelik vodili su grčevitu borbu za opstanak, Velež je bio uglavnom u sredini tabele, dok su se Sloboda i Borac tokom cijele proljetne polusezone smjenjivali na trećem mjestu koje vodi u Kup UEFA!

Na današnji dan – 20. marta 1977. godine – odigran je jedan od derbija prvenstva, a rivali su bili Dinamo i Sloboda. Uoči derbija, Zagrepčani i Tuzlaci dijelili su drugo i treće mjesto sa po 24 boda, pet manje od lidera Crvene zvezde.

Atmosfera na maksimirskom stadionu bila je fantastična. Odličan start Dinama u proljetnom dijelu (pobjeda u Kruševcu i remi na Marakani protiv Zvezde), lijepo vrijeme i jak protivnik privukli su 50.000 gledalaca na najveći hrvatski stadion.

Pune tribine Maksimira - undefined

Detalj s utakmice (Foto: Fudbaleri i timovi)

"Službeno otvaranje proljetne sezone na maksimirskom stadionu bilo je zaista veličanstveno. U ambijentu lijepog i sunčanog vremena, šarenila boja, transperenata, čegrtaljki i oko 50-ak hiljada navijača Dinama i Slobode, podsjećao je na najslavnije dane Plavih", s derbija je izvijestio beogradski Sport.

Tuzlaci nisu podlegli atmosferi na Maksimiru iako je trener Đorđe Gerum bio lišen usluga Dževada Šećerbegovića, jednog od najboljih igrača Slobode. Od početka su "Crveno-crni" znali šta hoće, a njihovom igrom sjajno je dirigirao velemajstor s Tušnja Mustafa Hukić.

Sve što je bilo bitno na derbiju desilo se tokom 15-ak minuta sredinom prvog poluvremena kada je beogradski sudija Čajić čak tri puta pokazao na bijelu tačku.

Igrao se 21. minut kada je u jednoj gužvi pred golom gostiju, čuvar mreže Slobode Ranko Cakić ostao na travi. Velimir Zajec je loptu koja je vraćena u kazneni prostor glavom poslao prema praznoj mreži, a tamo se našao Aleksandar Miličić i rukom spriječio pogodak. Čist jedanaesterac koji je Zlatko Kranjčar pretvorio u gol za 1:0.

Sloboda u sezoni 1976-77 - undefined

Sloboda u sezoni 1976-77 (SN Revija)

Devet minuta kasnije Hukić je napravio slalom kroz odbranu Dinama, u šesnaestercu je srušen, pa je Čajić ponovo dosudio penal. Najbolji igrač utakmice Mustafa Hukić je preuzeo odgovornost, savladao Željka Stinčića i rezultat je izjednačen (1:1).

U 35. minuti bek Dinama Ivan Bedi je ostao ležati u šesnaestercu Slobode nakon duela s Radetom Jovičićem, a Čajić je, čini se prestrogo, treći put pokazao na bijelu tačku. Ponovo je Kranjčar namjestio loptu, no ovaj put je pogodio prečku pa je ostalo 1:1.

Do kraja utakmice rezultat nije promijenjen iako je Sloboda u drugom poluvremenu bila bliža pobjedi. Ekipa Đorđa Geruma oduševila je igrom i pokazala da nije slučajno u vrhu tabele. Na kraju sezone, Dinamo je osvojio vicešampionsku titulu, dok su Tuzlaci plasmanom na treće mjesto ostvarili najveći uspjeh u historiji kluba i izborili plasman u Kup UEFA.

Dinamo – Sloboda 1:1

Zagreb, 20. mart 1977. Stadion Maksimir, gledalaca 50.000. Teren travnat, vrijeme sunčano. Sudija: Čajić (Beograd).

Strijelci: 1:0 Kranjčar (22), 1:1 Hukić (31).

Dinamo: Stinčić, Bedi, Devčić, Zajec, Miljković, Bogdan, Mustedanagić, Kranjčar, Cerin (Senzen), Janjanin, Poljak (Tukša). Trener: Mirko Bazić.

Sloboda: Cakić, Hadžić, Miličić (Dijamant), Jovičić, Verlašević, Alibegović, Jašarević, Mulahasanović, Kovačević (Geca), Hukić, Blagojević. Trener: Đorđe Gerum.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije