Na današnji dan prije 38 godina: Pašić u 90. minutu za erupciju na Koševu

J. M.
Na današnji dan prije 38 godina: Pašić u 90. minutu za erupciju na Koševu

Uoči utakmice s Hajdukom, na današnji dan prije 38 godina, u 28. kolu Prvenstva Jugoslavije u fudbalu u sezoni 1981-82, atmosfera u FK Sarajevo nije bila idealna. Klub s Koševa zauzimao je tek 10. poziciju na tabeli, polako je splasnula euforija nakon povratka Safeta Sušića iz JNA, već se zaboravljao i trijumf nad Željezničarom (2:1) u najposjećenijoj utakmici u historiji fudbala u BiH 10. marta 1982...

Na današnji dan prije 38 godina: Na Koševu odigrana "utakmica svih utakmica"

Sarajevo je bilo u lošoj seriji, osvojen je samo jedan bod u tri utakmice, a četiri dana ranije "Bordo tim" je popio "petardu" na beogradskoj Marakani (1:5 protiv Crvene zvezde).

Protivnik za iskupljenje nije mogao biti teži: Drugoplasirani Hajduk je, za razliku od Sarajeva, bio u seriji od četiri uzastopne pobjede, iako je 20-ak dana ranije ostao bez teško povrijeđenog Blaža Sliškovića koga su "slomili" na beogradskoj Karaburmi.

Ipak, 4. aprila 1982. godine Koševo je bilo odlično ispunjeno: Oko 35.000 gledalaca našlo se na najvećem bh. stadionu, već po tradiciji, veliki broj navijača Hajduka na južnoj tribini. Igrači Sarajeva i Hajduka izašli su noseći transparent s čestitkom za 6. april – Dan oslobođenja Sarajeva.

Utakmica Sarajeva i Hajduka donijela je sjajan fudbal. Smjenjivale su šanse pred golom Slobodana Janjuša i Ivana Pudara i prosto je nevjerovatno da su mreže mirovale do samog finiša. Šansu utakmice propustio je Zlatko Vujović koji je u prvom poluvremenu promašio prazan gol nakon što su mu loptu poklonili odbranbeni igrači Sarajeva.  

Već se ušlo u ono što zovemo "sudijskim vremenom", kada je krenuo posljednji napad Sarajeva prema golu Hajduka ispred južne tribine. Safet Sušić, koji je bio odlično čuvan tokom cijele utakmice, uposlio je Predraga Pašića na vrhu šesnaesterca, malo iskosa s desne strane.

Legendarni "Paja" je primio loptu, okrenuo se u trenu i šutirao po zemlji u suprotni ugao, tako neočekivano i precizno da se Pudar nije stigao ni baciti. Gol u 90. minutu za erupciju oduševljena na Koševu i veliku pobjedu Sarajeva 1:0.

"Bijeli gledali u semafor, a Pašić u mrežu", bio je naslov u zagrebačkim "Sportskim novostima" nakon dramatičnog raspleta utakmice na Koševu. Bilo je to više od obične pobjede Sarajeva jer je trijumf nad Hajdukom u sudijskoj nadoknadi dao krila pulenima Srboljuba Markuševića.

FK Sarajevo je nanizao šest uzastopnih pobjeda, a onda u posljednjem kolu osvojio bod na stadionu JNA protiv Partizana (0:0) i tako izborio četvrto mjesto i plasman u Kup UEFA, drugi put u tri sezone.

Sarajevo – Hajduk 1:0

Sarajevo, 4. april 1982. godine. Stadion Koševo, gledalaca 35.000. Vrijeme oblačno, teren pogodan za igru. Sudija: Delević (Beograd).

Strijelac: 1:0 Pašić (90)

Sarajevo: Janjuš, Lukić, Kapetanović, Vidović, Ferhatović, Hadžibegić, Sušić, Hadžialagić, Teskeredžić, B. Božović, Pašić. Trener: Srboljub Markušević.

Hajduk: Pudar, Berić, Miljuš, Krstičević, Primorac, Rožić, Zl. Vujović, Čop, Zo. Vujović, Šalov, Vulić. Trener: Ante Mladinić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije