Na današnji dan: Jedan od najčudnijih sarajevskih derbija pamti se 44 godine

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan: Jedan od najčudnijih sarajevskih derbija pamti se 44 godine

Da će sezona 1976-77 biti teška za vječite sarajevske rivale dalo se naslutiti od samog početka Prvenstva Jugoslavije u fudbalu. Nakon prva četiri kola i Sarajevo i Željezničar bili su prikovani za dno tabele, sa po dva boda, gdje im je društvo pravila ljubljanska Olimpija.

Stoga je gradski derbi na Koševu 12. septembra 1976. godine dobio puno veći značaj od lokalnog rivaliteta sarajevskih klubova. "Bordo tim" bio je lišen usluga povrijeđenog Safeta Sušića, što je, uz izostanak Edhema Šljive (otišao u JNA) bio veliki hendikep za trenera Vukašina Višnjevaca.

1976_sarajevo_zeljo_06.jpg - undefined

Foto: Tempo

Ipak, utakmica odigrana na današnji dan prije 44 godine protekla je u potpunoj dominaciji Sarajeva i pamti se kao jedan od najtežih poraza Željezničara u gradskim derbijima. U novinskim izvještajima pisalo je da je rezultat previsok, odnosno da puleni Milana Ribara nisu zaslužili debakl, ali u almanasima je ostalo zapisano Sarajevo - Željezničar 5:0.

Već u 4. minutu se mreža Slobodana Janjuša prvi put zatresla. Lijepu akciju Želimira Vidovića i Srebrenka Repčića u pogodak je pretvorio centarfor Sarajeva Zlatko Dupovac. Strijelac prvog gola bio je najzaslužniji i za povećanje prednosti tima sa Koševa: Dupovac je u 28. minuti asistirao Draganu Simiću, koji je pogodio za 2:0 – rezultat prvog poluvremena.

Samo što je varaždinski sudija Marijan Rauš dao znak za početak drugog dijela, Radomir Savić je na dodavanje Nijaza Merdanovića postigao treći gol (3:0).

Igrač utakmice Zlatko Dupovac - undefined

Igrač utakmice Zlatko Dupovac (Facebook)

Najbolji igrač utakmice Dupovac iskoristio je grešku Karalića u 64. minutu, uposlio Simića koji postiže svoj drugi, a četvrti gol za Sarajevo (4:0). Sjajni Dupovac bio je asistent i za konačnih 5:0 u 75. minutu kada je namjestio gol mladom Nenadu Vidakoviću.

Bio je to početak agonije Željezničara: Nakon debakla na Koševu "Plavi" su preuzeli "fenjer" koji neće ispuštati do kraja prvenstva. Svega pet godina nakon osvajanja titule, Željo je preselio u niži rang. Jedna od svijetlih tačaka u horor-sezoni bio je gradski derbi u proljetnom dijelu, kada se ekipa Milana Ribara 3. aprila 1977. godine djelimično revanširala komšijama i na Grbavici deklasirala Sarajevo 3:0.

Malo je nedostajalo da te sezone Sarajevo ostane bez ijednog prvoligaša jer je klub s Koševa jedva izborio opstanak plasmanom na 16. poziciju, i to zahvaljujući pobjedi (1:0) nad direktnim rivalom Napretkom u Kruševcu 29. maja 1977.

Sarajevo – Željezničar 5:0

Sarajevo, 12. septembar 1976. Stadion Koševo. Gledalaca 20.000. Vrijeme toplo, teren pogodan za igru. Sudija: Marijan Rauš (Varaždin).

Strijelci: 1:0 Dupovac (4), 2:0 Simić (28), 3:0 R. Savić (46), 4:0 Simić (64), 5:0 Vidaković (75),

Sarajevo: Dautbegović, Vidović, Bošnjak (Vidaković), Pirić, Rajković, N. Ferhatović (Lubura), D. Simić, R. Savić, Dupovac, N. Merdanović, Repčić. Trener: Vukašin Višnjevac.

Željezničar: Janjuš, D. Kojović, Omerhodžić, Janković (Karalić), Saračević, Dautović, S. Kojović, Vlaški, Đorđić, Odović, Zečević. Trener: Milan Ribar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije