Zubanović o golu na Koševu nakon 22 godine: Titula i dan za cijelu generaciju Želje

A. S.
Zubanović o golu na Koševu nakon 22 godine: Titula i dan za cijelu generaciju Želje
Foto. Facebook / Sjećanje na 5. juni 1998.

Hadisu Zubanoviću od jutarnji sati ne prestaje zvoniti telefon. Nekadašnji nogometaš Željezničara danas slavi drugi rođendan.

Onaj prvi, kada je rođen, proslavi svakog 14. januara, a ovaj drugi, unazad 23 godina, svakog 5. juna

Na današnji dan prije 22 godine, 5. juna 1998. na stadionu Koševo odigrano je finale play-offa za prvaka Bosne i Hercegovine između Željezničara i Sarajeva.

Tim s Grbavice je slavio golom Hadisa Zubanovića u 90. minuti susreta pred 40.000 gledalaca, a navijači Plavih ovaj dan obilježavaju kao  - Zubandan.

Tada je, skromni momak s Vratnika, u 90. minuti susreta, na asistenciju Adnana Pehlivanovića i Edina Šopovića, u 90. minuti susreta postigao jedini gol na utakmici i donio titulu timu s Grbavice.

Sjećanje na 5. juni 1998.  - undefined

Foto. Facebook: Sjećanje na 5. juni 1998.

Danas, 22 godina kasnije, Zubanović u razgovoru za Radiosarajevo.ba prisjeća se tog momenta.

„Ljudski, drago je čovjeku kada dođe taj 5. juni. To je momenat da se ne ugasiš. Ne samo ja, nego čitava generacija Željezničara koja je donijela tu prvu posljeratnu titulu na Grbavicu. Specifična je to bila godina. Veliki derbi. I poslije je bilo utakmica sa 1:0, ali taj dan će se vječno pamtiti. Ljudi su te 1998. bili željni svega, posebno fudbala i dogodi se da se igra meč za prvaka između Želje i Sarajeva. Ništa ljepše nije moglo biti u našem gradu", priča nam Zubanović.

Hadis kaže da je sve ono što je imao kazati o toj utakmici, rekao u filmu "Zubandan", koji je prije dvije godine premijerno prikazan. 

"Zaista je prije dvije godine urađen odličan film. Tu sam uspio da iznesem svoje osjećaje. Ja sam dijete iz Sarajeva, s Vratnika, a mnogi kažu da im se film. Smatram da film nije uvrijedio ni navijače Sarajeva, a u njemu sam sažeo sve čega sam se sjetimo. Veliko mi je i srce kada me nazovu i navijači Sarajeva i čestitaju taj moj drugi rođendan", govori Zubanović. 

Hadis nam je jedne prilike rekao da sebe ne doživljava kao zvijezdu.

"Gol je nešto što te obilježilo, ali zvijezda je David BeckhamSarajevo je specifična sredina. Drugo je kada snimi Dino Merlin snimi film o sebi i to ima smisla. Snimiti film o golu, a ja glavni akter, to je nešto posebno...", kazao je Zubanović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije